Slovenija
40 ogledov

Za cvetje in aranžmaje do 30 evrov

V reklami je aranžma res videeti lep, v trgovini pa ni več niti približek tega; Žurnal24 main
Prvi november. Po aranžmaje k vrtnarjem, po sveče v trgovske centre. Odloča cena, ne kakovost.

Prvi november je pred vrati, ljudje pa, sodeč po obisku obeh mariborskih največjih pokopališč, množično polnijo žepe cvetličarjev in svečarjev.

Največ drobnega cvetja
Prodajalci cvetja so o tem, kaj gre najbolj v prodajo, deljenega mnenja. “Ljudje se odločajo za sveže cvetje in aranžmaje v cenovnem razponu od 15 do 30 evrov,” pojasni Maja Čelofiga iz vrtnarstva Čelofiga, Zlatka Golob iz vrtnarije Golob pa pravi: “Ljudje so za lončnice pripravljeni odšteti v povprečju šest evrov, redkokdo se odloči za dražji aranžma.” Dodaja, da se suhega cvetja proda zelo malo, ker je vreme pretoplo. Nasprotno menijo v Florini v Zrkovcih. “Prodali smo okoli 80 odstotkov suhih aranžmajev, ker ti ostanejo dlje. Stanejo od 16 do 35 evrov,” doda Marija iz Florine.

Ponudniki sveč tarnajo, da jih prodajo manj kot običajno, saj ljudje kupujejo v trgovskih centrih. Tam pa je po njihovem mnenju kvaliteta zelo slaba. “Največ prodamo sveč vrste Mojca, le da naša stane 1,80 evra in gori 5 dni, tista v trgovini pa 1,20 evra, a ne gori niti dva dni,” pravi Željo Krepek.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Podobnega mnenja je tudi svečar Hrabro Perger: “Slovenci smo prvaki v porabi sveč. Sveče iz Lidla, Hoferja in podobnih trgovin bi prepovedal, ker so narejene iz odpadnega materiala. Naša sveča gori cel teden, njihove pa slab dan.”

Spremenjen prometni režim
Ob vseh večjih spomenikih potekajo žalne slovesnosti. Danes se bodo s položitvijo vencev spomnili padlih pred spomeniki na Ljubljanski in Maistrovi ulici, na Trgu generala Maistra in v Ulici talcev, v nedeljo pa še v sosednji Avstriji.

Od jutri od 5. ure zjutraj bo zaprt del Ceste XIV. divizije med Osojnikovo in Šolsko ulico, enosmerni promet bo potekal med Osojnikovo in Ulico bratov Greifov v smeri Osojnikove ulice. Pri pokopališču Dobrava sprememb ne bo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.