Slovenija
14 ogledov

Za delo jih je poprijelo 250 tisoč

Čistilna akcija v Mariboru
1/81
Žurnal24 main
Po prvih ocenah je 250 tisoč prostovoljcev očistilo 60 tisoč kubičnih metrov odpadkov. V Križevcih so udeleženci akcije našli ročno bombo, iz ribnika v Hočah pa so potegnili avtomobile.

Vseslovenski okoljski akciji se je pridružilo okoli 250 tisoč prostovoljcev iz vse Slovenije, očistili pa naj bi okoli 60 tisoč kubičnih metrov odpadkov. To so prve neuradne ocene, ki se iz minute v minuto večajo. Organizatorji sicer načrtujejo, da naj bi zbrali 80 tisoč kubičnih metrov odpadkov.

V Ljubljani se je dopoldne zbralo okoli 12 tisoč prostovoljcev, najverjetneje pa jih je bilo še več. Zbrali so se na preko 3000 zbirnih mestih, očistili pa so okoli 7000 divjih odlagališč odpadkov.

Težave s prevozom
Prostovoljci so v MOL nabrali ogromno odpadkov, zato se že pojavljajo težave pri odvažanju odpadkov z odlagališč na zbirna mesta. Ocena količine nabranih odpadkov bo znana po končani akciji, trenutno pa se v Ljubljani ukvarjajo z reševanjem težav pri prevozu.

Našli ročno bombo

Iz murskosoboške policijske uprave sporočajo, da so udeleženci akcije pri čiščenju okolice lovskega doma v Križevcih našli ročno bombo M75. Policisti so kraj zavarovali do prihoda pirotehnika iz Specialne enote GPU. Skupaj z njim so nato opravili ogled kraja najdbe. Pirotehnik je bombo odpeljal v skladišče MNZ.

Prostovoljcem so se pridružili tudi slovenski politiki. Premier Borut Pahor je obiskal Osnovno šolo Kolezija, kjer je z učenci čistil okolico šole, čistili pa so tudi minister za okolje in prostor Roko Žarnić, predsednik DZ Pavel Gantar, župan MOL Zoran Janković in nekdanji predsednik Milan Kučan.

Prav tako so udeleženci akcije v bližini begunskega centra v Vidoncih našli starejšo neeksplodirano granato, ki izvira iz II. svetovne vojne. Policisti so kraj zavarovali do prihoda pirotehnika iz Regijskega centra za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki je granato odstranil.

Iz ribnika kar pet avtomobilov
Koordinatorka za Maribor Gaja Lašič je povedala, da skoraj ni društva, ki ne bi sodelovalo v akciji. Na akcijo so se v Mariboru pripravljali več kot tri mesece. Med najbolj kritičnimi zbirnimi mesti so organizatorji izpostavili limbuško čolnarno, območje okoli mariborskih ribnikov, okolico Piramide in novega zavetišča za male živali.Izven mestne občine so izpostavil lokacijo v Hočah.

Slovenska vojska je namreč s svojim avtodvigalom pomagala iz gramoznice v Hočah potegniti stare avtomobile. Potegnili so jih pet. Policija pa je popisala številko šasije, da bodo lahko poiskali lastnike.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

„Čistimo za starejšimi generacijami“

Za bolj čisto Slovenijo skrbijo tudi na Obali, kjer je po napovedih čistilo okoli 10 tisoč ljudi. Koordinatorka akcije v občini Koper Sara Toškan je dejala, da čistijo odlagališča, stara vsaj pet do deset let, in da čistijo za starejšimi generacijami.

Pridni so tudi Dolenjci, Belokranjci in Posavci
V Mestni občini Novo mesto se je akcije udeležilo približno 8000 ljudi. Poleg prostovoljcev so v akciji sodelovala tudi vsa novomeška društva, vse krovne organizacije, planinci, gasilci, jamarji, potapljači, tabornik in drugi. Vseslovenske čistilne akcije so se danes udeležili tudi na ostalem dolenjskem območju, v Beli krajini in Posavju, nekatera podjetja kot Krka in trebanjski Trimo pa so v njenem okviru priredila še lastne čistilne akcije.

Med odpadki, ki so jih potapljači izvlekli z morja pred Izolo, so tudi strupene snovi in nevarni odpadki, kot so avtomobilski akumulatorji in embalaže barv. Potapljači opozarjajo, da sta kakovost morja in vidljivost iz leta v leto slabša.

Akcija je uspešno potekala tudi v Pomurju, kjer je evidentiranih 670 divjih odlagališč odpadkov. Na Koroškem, kjer živi okoli 74 tisoč prebivalcev, se je današnje čistilne akcije po podatkih za posamezne občine udeležilo okoli 10 tisoč prostovoljcev.

Čistimo tudi Žurnalovci

Sobotni akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu smo se pridružili tudi Žurnalovci. Odlagališče, ki smo se ga lotili je na Balinarski poti 21.

Kako poteka akcija čiščenja si lahko ogledate v priloženi GALERIJI.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.