Slovenija
12 ogledov

Za delodajalce višji prispevki

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek je že včeraj n Žurnal24 main
Prispevki. Kar 40 evrov na mesec več bodo morali zanje po novem odšteti samozaposleni.

Pokojnine. Delodajalci bodo morali zaposlenim od leta 2013 plačevati višje prispevke za pokojninsko zavarovanje, vladni ukrep pa bo po žepu občutno udaril tudi samozaposlene z najnižjimi dohodki.

Z novim pokojninskim zakonom se namreč najnižja osnova, od katere se plačujejo prispevki, zvišuje z minimalne plače na 60 odstotkov povprečne letne plače v Sloveniji.

Vlada letos že udarila

Uničenje. Vlada je aprila z dvigom minimalne plače že poskrbela za višje socialne prispevke. Ti so se za samozaposlene, ki zaslužijo do 7.111 evrov bruto na leto, in delavce z minimalno plačo zvišali za 50 evrov na mesec.

Samozaposleni na udaru
To bo za približno 26 tisoč samozaposlenih, ki si plačujejo najnižje zneske, pomenilo, da bi namesto zdajšnjih 178 evrov, kolikor si trenutno namenjajo samo za pokojnino, morali državi odšteti kar 218 evrov na mesec.

Tretjina malih bo zaprla
Samozaposleni bodo takoj zapirali. Najprej jih država subvencionira s 4.500 evri za samozaposlitev, potem pa jih obremenjuje, da bodo morali več plačevati. To je katastrofa,” je kritičen predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS) Štefan Pavlinjek. Prepričan je, da bo zaradi te vladne poteze vrata svojih podjetij zaprla kar tretjina malih podjetnikov.

V združenju delodajalcev pa so že izračunali, da jim bo sprememba prinesla dodatne stroške v višini 30 milijonov evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.