Slovenija
1694 ogledov

Za deset dni ležanja v bolnišnici vam plačajo 800 evrov

Bolnišnica Izola Anže Petkovšek
Iščejo deset zdravih moških, starih med 18 in 30 let.

Znanstveno-raziskovalno središče Koper išče deset zdravih moških, starih med 18 in 30 let, ki bi bili pripravljeni sodelovati v raziskavi "Vpliv simulirane breztežnosti na človeka", ki vključuje desetdnevno ležanje. Študija bo potekala od 10. do 28. julija v Splošni bolnišnici Izola.

"Skupno bivanje bo trajalo 15 dni," pojasnjujejo pri ZRS Koper. "Prehrana in pijača med celotnim bivanjem v raziskavi bo regulirana glede na posameznikove potrebe."

Prvi dan se bodo preiskovanci po kosilu namestili v sobo, čemur bodo sledile dvodnevne meritve pred pričetkom ležanja. Četrti dan se bodo vlegli v posteljo za deset dni, kjer bodo vse aktivnosti (higiena, hranjenje, telesne potrebe, raziskave) izvedene leže. Po koncu ležanja bodo ponovno sledili dvodnevni testi. 

Pred, med in po ležanju bodo izmerili vrsto pomembnih zdravstvenih parametrov. Večina popolnoma neinvazivnih, edina invazivna testa bosta odvzem krvi in mišičnih vzorcev, za kar bo poskrbela ustrezno usposobljena ekipa raziskovalcev ter medicinsko osebje v bolnišnici.

Nagrada po opravljenem preiskusu

Prijavljeni, ki bodo uspešno opravili zdravniški pregled, in bodo vključeni v raziskavo, bodo za sodelovanje v raziskavi dobili nagrado v znesku 800 evrov. 

Horizontalno ležanje je standardiziran način simulacije breztežnosti, ki jo doživljajo astronavti med vesoljskim letom. "Tako lahko na Zemlji simuliramo breztežnost vesolja in preučujemo odziv človeka na tako okolje," pojasnjujejo pri ZRS Koper. "Kot vemo, se prisotnost človeka v vesolju povečuje, kar zahteva nove raziskave in vedno nova preučevanja mehanizmov sprememb organizma človeka ob bivanju v vesolju."

Raziskavo, ki jo financira italijanska vesoljska agencija, bodo izvedli v okviru Inštituta za kineziološke raziskave ZRS Koper.

Na inštitutu so izvedli že pet podobnih raziskav na 63 preiskovancih, ki so ležali med 14 in 35 dni.

Podrobnosti o raziskavi si lahko preberete tukaj.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.