Slovenija
13 ogledov

Za Dimičevo 1600 evrov globe

Protikorupcijska komisija je nekdanji vodji premierjevega kabineta Simoni Dimic izrekla globo v višini 1600 evrov zaradi zmote pri izpolnjevanju obrazca za prijavo premoženja funkcionarjev.

Simona Dimic je za Mladino povedala, da je opomin prejela, ker po odstopu z mesta vodje kabineta predsednika vlade protikorupcijske komisije ni obvestila o prenehanju delovnega razmerja in jih vnovič obvestila o premoženjskem stanju, čeprav je po njenih trditvah tri mesece pred tem komisiji po novem zakonu prijavila vse njeno premoženje.

Povedala je še, da je globo 1600 evrov dobila, ker se je zmotila pri izpolnjevanju obrazca za prijavo premoženjskega stanja funkcionarjev. Kreditne obveznosti je po njenih trditvah sicer navedla, "a v napačno rubriko".

Več postopkov zoper Dimičevo
Komisija je na podlagi informacij zoper Dimičevo sicer sprožila več ločenih postopkov. Nazadnje postopek sistemske preučitve podelitve kreditov državnim funkcionarjem in uradnikom na položaju s strani bank v Sloveniji, ki so posredno ali neposredno vsaj delno v državni lasti. Postopek še poteka in je po besedah Barbare Fürst, predstavnice za odnose z javnostmi na komisiji, "še najbolj odprt". Po njenih besedah je sicer večina postopkov v primeru Dimičeve končanih oziroma potekajo dobro.

"Tako lahko zaenkrat povemo le, da smo do sedaj na podlagi naših ugotovitev iz postopkov, ki smo jih izvedli, eno zadevo odstopili gradbeni inšpekciji in eno policiji, v zadevi poročanja o premoženjskem stanju smo izdali en opomin ter, prav tako na področju premoženjskega stanja, uvedli in zaključili prekrškovni postopek, v katerem je bila izrečena globa. Ostale postopke pa nameravamo zaključiti z načelnim mnenjem," so nam sporočili s komisije.

Sporna obnova hiše
Spomnimo, pri nakupu in obnovi hiše Simone Dimic v ljubljanskih Murglah naj bi prišlo do vrste nepravilnosti. Med drugim naj bi ji NLB odobrila nesorazmerno visoko posojilo pod izjemno ugodnimi pogoji. Zaradi očitkov je 22. oktobra odstopila z mesta vodje premierjevega kabineta, primer pa so pod drobnogled vzeli tako kriminalisti kot tudi protikorupcijska komisija. Dimičeva se kasneje pogovora na protikorupcijski komisiji ni udeležila. Prek odvetniške pisarne je v oceno ustavnosti vložila člene protikorupcijske zakonodaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.