Slovenija
1153 ogledov

Za divje kampiranje globa 83 evrov

kamp Shutterstock
Za divje kampiranje boste v Sloveniji odšteli 83 evrov, na Hrvaškem nekajkrat več. Letno zasačijo preko dvesto prekrškarjev.

Slovenska policija je zgolj letos v prvih šestih mesecih izstavila račune 68 turistom, ki so kampirali na črno. Včeraj so tako kranjskogorski policisti zaradi nedovoljenega kampiranja oglobili dva Madžara, ki sta v Gozdu Martuljek kampirala na kraju, ki za to ni določen.

Lani je policija pri divjem kampiranju zalotila 207 prekrškarjev, ki so želeli prenočiti na nedovoljenih območjih. V Sloveniji je prepovedano na javnem kraju, ki za to ni določen in na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika ali posestnika. Kot kampiranje se obravnava taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja. Za prekršek je predvidena globa v višini 83,46 evrov, pooblastilo za kaznovanje pa imajo tudi občinski redarji. Kot prekršek pa ne šteje parkiranje avtodoma na urejenem parkirnem prostoru ali taborjenje na zasebni površini v skladu z dogovorom z lastnikom.

Na Hrvaškem globe višje, v nordijskih državah jih ni

Precej višje globe turistom, ki kampirajo izven kampov, grozijo na Hrvaškem, kjer je zagrožena kazen med okoli 260 in 2.000 evri (2.000 – 15.000 kun). Če plačate na mestu, vam turistični inšpektor globo lahko zniža na 1.000 kun. Večina evropskih držav divjega kampiranja z zakonodajo ne dopušča, čeprav kazni v praksi dosledno ravno ne izdaja. Izjema so nordijske države, ki zagotavljajo prosto svobodo gibanja v naravi, in s tem tudi dopuščajo divje kampiranje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.