Slovenija
25 ogledov

Za dobra podjetja ne bo razlik

Elan Renata Škrjanec
Gospodarstvo. Odmevajo neuspele naložbe, a izkušnje večine gospodarstvenikov na Hrvaškem pozitivne.

"Na Hrvaškem slovenska podjetja veliko investirajo, saj je bilo tam za dobre produkte zanimanje ne glede na to, od kod so bili," pravi nekdanji direktor Krke Miloš Kovačič, ki je med svojim mandatom zgradil Krkino tovarno v Jastrebarskem. Hrvaška je četrta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica. Vanjo izvaža 4.469 slovenskih podjetij, iz Hrvaške v Slovenijo pa uvaža 3.066 družb. Več kot 200 podjetij ima na Hrvaškem tudi svoja predstavništva.

Turisti nas bodo preskočili

"Z vstopom Hrvaške v EU bodo nastopile velike spremembe," ocenjuje nekdanji politik in diplomat Borut Šuklje. "Obenem pa bomo še naprej obremenjeni z nekaterimi nerešenimi vprašanji, denimo Ljubljansko banko," dodaja. Nekateri se bojijo, da je Slovenija slabo izkoristila obdobje pred vstopom Hrvaške v EU. "Meja EU se je zdaj iz Piranskega zaliva premaknila tisoč kilometrov naprej," meni direktor Primorske gospodarske zbornice Tomaž Može. To po njegovih besedah pomeni, da se bodo namesto v Slovenijo turisti in tuje investicije raje stekali na Hrvaško.

Ovir bo manj

Slovenska podjetja so se po mnenju ministrstva za zunanje zadeve na Hrvaškem največkrat spopadala z birokracijo, korupcijo in diskriminatornimi razpisi. Prepričani so, da bo težav zdaj manj. Številne priložnosti si obetajo tudi sosedi. "Pričakujemo pospešeno vključitev gospodarstva v enoten evropski trg, od česar bodo imela koristi uspešna hrvaška podjetja, olajšano pa bo tudi sodelovanje z evropskimi partnerji," pravi Jasna Jaklin Majetić iz puljske gospodarske zbornice.

Razvpita medsosedska vlaganja

Sunčani Hvar. Terme Čatež so zmagale na razpisu za nakup hrvaške turistične družbe, a so od posla odstopili, ker je hrvaška politika temu močno nasprotovala.

Mercator. Po neuspelem poskusu nakupa s strani Agrokorja, ko se je posel končal zaradi vmešavanja politike, je hrvaško podjetje letos kupilo Mercator.

Elan. Pred časom ga je kupilo hrvaško podjetje, a je po slabem poslovanju spet prešel v slovensko lastništvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.