Slovenija
56 ogledov

Za dobrodelnost ali v proračun?

Rdeči noski so praznovali na prostem. Žurnal24 main
Vsako leto več Slovencev nameni del dohodnine za donacije. Največ denarja bosta tudi letos dobila Unicef in Karitas.

Vse več Slovencev se odloči 0,5 odstotka svoje dohodnine nameniti za donacije različnim organizacijam.
 Od 996.578 zavezancev jih je letos del dohodnine doniralo 354.825, kar je 35,6 odstotka vseh zavezancev, za katere je bil pripravljen informativni izračun dohodnine. To je 8,2 odstotka več kot lani, so sporočili z Davčne uprave Republike Slovenije. 

Tudi skupni znesek donacij, ki bi sicer pristal v državni blagajni, je letos v primerjavi s prejšnjimi leti nekoliko višji in znaša dobre štiri milijone evrov. Podatki so sicer še začasni, saj vsak ugovor zadrži izplačilo donacij. Prva izplačila bodo nakazana okrog 15. septembra, naslednja pa si bodo sledila na tri mesece.

Denar raje za človekoljubnost kot v državni proračun

Na vrhu seznama prejemnic donacij, ki ga vsako leto objavi davčna uprava, so dobrodelne organizacije. Najvišje je letos Slovenska fundacija za Unicef, ki je z donacijami dobila skoraj 153 tisoč evrov. Pet tisoč evrov manj je dobila Slovenska karitas, Rdeči noski pa so z donacijami zbrali slabih sto tisoč evrov.

V primerjavi z lani na seznamu prejemnikov ni večjih sprememb. Letos je sicer na vrhu Unicef, ki je bil lani na tretjem mestu, za kar bi lahko bila vzroka škandal in odstop njegovih glavnih ambasadork v Sloveniji. Med 20 organizacijami z največjim številom donacij so znova Sonček – zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Europa Donna, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja ter nekatere druge humanitarne in zdravstvene organizacije, pa tudi nekaj društev.

Islamska skupnost letos pred nadškofijo

Donacijo lahko zavezanci namenijo tudi verskim skupnostim. Do lani je bila med njimi na seznamu najvišje Nadškofija Ljubljana, ki pa ji je letos podpora z donacijami upadla. Več denarja so zavezanci letos namenili Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji, Srbska pravoslavna cerkev Metropolija Zagrebško-Ljubljanska pa je dobila približno enako vsoto od donacij.

Bi del svoje dohodnine namenili Janši? Pa Lukšiču?

Tudi letos sta se med 20 prejemnikov z največ donacijami uvrstili dve politični stranki. SD so zavezanci namenili slabih 21 tisoč evrov, kar je tri tisoč evrov manj kot lani. SDS pa je ohranila skoraj enako število donatorjev in zbrala slabih 16 tisoč evrov.

Komentarjev 4
  • Stolp 09:15 10.julij 2013.

    Islamski sistem posta se mi ravno ne zdi zdrav. OK zjutraj se najejo, to je v redu ampak potem p cel dan nič, zvečer pa potem navali na hrano. Ravno zvečer pa ni zdravo preveč jesti.Če že , ...prikaži več potem mi je boljši katoliški post ki pravi, da se enkrat na dan do sitega lahko naješ to pa se lahko tudi zjutraj ko je to še edino zdravo.

  • MK 08:54 10.julij 2013.

    Ljudje božji! Raje dajte SD ali pa zvezi komunistov ali domobrancev SAMO UNICEFU ne dajat! Od vašega denarja gre naprej za otroke 7% vašega denarja... vse ostalo porabi UNICEF za svoje plače, zabave, žurke, nagrade "zaslužnim" članom.... ZA BRUHAT. Od ...prikaži več Od teh 7% ki gre naprej na centralo UNICEF 5% takoj pobere centrala za svoje delovanje tako, da gre od slovenskih darovalcev zgolj 2%!!!!!!! denarja za otroke vse ostalo si pobašejo funkcionarji ki imajo v Slovenji 5.000€ plače ... na centrali pa vse do 15.000 USD plače. Zahtevajte podatke in videli boste.Zato sta pa tudi odstopili ambasadorki.NE NASEDAT UNICEFU!!!!!!!

  • puys 08:16 10.julij 2013.

    To možnost je potrebno nemudoma ukiniti. Vsak evro v državni blagajni šteje.