Slovenija
13 ogledov

Za dojenje ni nikoli zaprosila

Obtožbe temeljijo na več člankih, objavljenih lani, ki so kritizirali zemljiško Žurnal24 main
Zgodba matere, ki je v priporu ostala brez pravice do dojenja trimesečnega otroka, se je razpletla včeraj. Dejstvo je, da pripornica za dojenje ni nikoli zaprosila, so sporočili iz sodišča.

Kot smo poročali že v sredo, ženska za zapahi ženskega zapora na Igu ždi že več kot en mesec, v vsem tem času pa ji pristojne službe niso omogočile preživljanja časa s sinom in posledično tudi dojenja. Po navedbah varuhinje človekovih pravic Čebašek Travnikove je bila pripornica v tako hudi stiski, da je poskušala narediti celo samomor. V uradu varuhinje so ugotovili, da so organi pregona prekršili pravice tako matere kot njenega otroka.

Za otroke skrbi oče
Center za socialno delo Ljubljana Bežigrad od 15. julija aktivno spremlja družino, katere mati je v priporu na Igu, in sodeluje z očetom otrok. Oče uspe poskrbeti za vse štiri otroke, kar je potrdil tudi včeraj med obiskom in razgovorom na domu s socialnimi delavci, so sporočili z bežigrajskega centra za socialno delo.

Podpredsednica Okrožnega sodišča v Ljubljani Andreja Sedej Grčar je že v sredo proti večeru opravila nadzor na Igu. Prošnja pripornice je bila v četrtek zjutraj posredovana predsedniku senata, ki je prošnji ugodil in o tem obvestil zavod Ig. Pripornici bo tako omogočeno, da bo v priporu dojila svojega otroka, pri tem pa bosta ločena od ostalih pripornic.

V zaporu zaradi tatvine
Ženska je v priporu končala zaradi kaznivega dejanja tatvine na posebno predrzen način, v preteklosti pa je zaradi drugih kaznivih dejanj že prestajala zaporno kazen. Zadnje kaznivo dejanje velike tatvine naj bi po podatkih sodišča storila, ko je imela pri sebi dojenčka.

Tudi pred priporom ni dojila

Tanja Glogovčan, tiskovna predstavnica ljubljanskega okrožnega sodišča, dejstvo, da materi ni bilo omogočeno dojenje otroka, utemeljuje s tem, da ženska za to doslej ni zaprosila. "Redno prosi za odreditev hišnega pripora, vendar je ta zahteva zaradi kaznivih dejanj, ki jih je storila, vsakokrat zavrnjena," poudarja Glogovčanova.

"Dejstvo je, da iz podatkov kazenskega spisa, predvsem ugotovitve centra za socialno delo, izhaja, da pripornica do odreditve pripora svojega otroka ni dojila," navede tiskovna predstavnica in doda, da trditve medijev, da je Sedej Grčarjeva nadzor v priporu opravila izključno zaradi informacij Čebašek Travnikove, ne držijo. "Nadzor nad izvrševanjem pripora se namreč opravlja vsak teden," konča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.