Slovenija
25 ogledov

Za dom želijo revizijo

Tone Kejžar je do vloge KSS v primeru Šmartinskega doma kritičen. Meni tudi, da Žurnal24 main
Šmartinski dom. Državljanska pobuda iz Stražišča zdaj še na vrhovno državno tožilstvo.

Državljanska pobuda iz Stražišča je na vrhovno državno tožilstvo vložila pobudo za revizijo denacionalizacije Šmartinskega doma v Stražišču. “Fara Stražišče ni bila nikoli lastnik, za to imamo argumente,” pravi član pobude Tone Kejžar. Za vlogo na tožilstvo se je odločil, ker meni, da najbolj poklicani v tem primeru zadeve nočejo razrešiti.

Vztraja, da je last krajanov
Kejžar vztraja, da je Šmartinski dom last krajanov. Državljanska pobuda sama ne more zahtevati revizije, saj nima priznanega statusa stranke v postopku, po Kejžarjevem mnenju pa bi jo morala zahtevati krajevna skupnost, ki tak status ima. Predsednik Krajevne skupnosti Stražišče (KSS) Jure Kristan se je že v junijskem Žurnalu24 sicer skliceval na pravno mnenje, da so pritožbeni roki za to zadevo zastarali. Kejžar je še vedno prepričan, da ne.

Razglasitev ničnosti
Interese krajanov bi morala po njegovem v javnem pismu izraženem mnenju zastopati tudi Upravna enota Kranj (UEK) in svojo delno odločbo o denacionalizaciji iz leta 1996 razglasiti kot nično.

Načelnica UEK Olga Jambrek je odgovorila, da so zahtevo o izreku ničnosti že zavrnili. Opozorila je tudi, da javni organ ne sme reševati upravnih zadev prek medijev in da je imela Državljanska pobuda v tej zadevi možnost instančne presoje zakonitosti odločanja UEK, ki pa jo je zamudila.

Tožilstvo proučuje
Kakorkoli že, na vrhovnem državnem tožilstvu so potrdili, da so vlogo Državljanske pobude prejeli. Proučili bodo možnost ukrepanja v upravnem postopku, v katerem pa so njihove pristojnosti omejene, so opozorili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.