Slovenija
9 ogledov

Za druge premoga ne bi pretovarjali

Koprski župan Boris Popović Barbara Milavec
Obala. Po Popovičevi ideji, da naj pristanišče vodi Zoran Janković, zdaj pobuda za zaprtje terminala za premog.

“Do pobude se bom seveda opredelil. Tako ali tako pa je nadzorni svet Luke že pred leti sklenil, da se pretovor na terminalu v določenem obdobju zmanjša tako, da se na njem pretovarja le premog za potrebe Slovenije,” Boris Popovič, koprski župan, komentira pobudo, ki jo je prejel od lokalnega odbora SD. Ta se je zavzel za zaprtje terminala za premog in železov prah v Luki Koper.

“Ni sprejemljivo, da se moramo zaradi dodatnega zaslužka Luke prebivalci skrivati znotraj svojih domov,” poudarjajo v SD. Koprski zavod za zdravstveno varstvo je sicer v petek že drugič v teh dneh pozval, naj ljudje zaradi prahu v zraku raje ostanejo doma. SD meni, da tako premog kot preostali razsuti tovor ni strateškega pomena, ampak je namenjen predvsem Italiji in Avstriji, ki takšen pretovor rade volje prepuščata nam.

V Luki predloga uradno ne komentirajo. Zaprtje terminala bi sicer ogrozilo 170 delovnih mest v pristanišču. Luka občini sicer vsako leto plača 4,5 milijona evrov nadomestila za stavbno zemljišče, občina pa dobi tudi polovico koncesnine. Ta je lani znašala 4,8 milijona evrov, njena višina pa je odvisna od 
letnih prihodkov.

Komentarjev 1
  • Veteran 12:11 19.februar 2012.

    Popović se sedaj zavzema za zaprtje terminalo, ker mu ni uspelo namestiti Hočevarja za direktorja Luke.