Slovenija
11 ogledov

Za drugega samo popust

Za krajše občasne programe je predlagano desetodstotno sofinanciranje. (Foto: Iv Žurnal24 main
Vrtec. Plačilo za drugega otroka po novem po zgledu drugih držav.

Če bo obveljal predlog Bele knjige o vzgoji in izobraževanju (v razpravi bo do 30. aprila), vrtec za drugega in naslednje otroke ne bo več brezplačen. “Predviden je le popust,” opozarja Mojca Škrinjar iz SDS.

Tudi v tistih državah, v katerih v vzgojo in izobraževanje vlagajo precej višji delež, nimajo brezplačnega vrtca za vse starosti otrok in za vse elemente programa. V nekaterih državah plačajo starši za drugega in naslednje otroke manjši delež kot za prvega, kar predlagamo tudi pri nas,” razlaga Ljubica Marjanovič Umek, predsednica področne strokovne skupine za vrtce.

Ugodnost za starše
Popust. Bela knjiga predvideva 50-odstotni popust za drugega in naslednje otroke glede na razporeditev v plačilni razred. Prejemniki socialnih transferjev pa za nobenega otroka ne plačajo nič.

Kot pravi, je pravičneje, da starši, ki imajo visoke dohodke, participirajo del denarja tudi za drugega otroka. “Starši otrok, ki so deležni socialnih transferjev, pa tako za prvega kot drugega in vsakega naslednjega otroka ne plačajo nič,” pojasnjuje.

Škrinjarjeva pogreša predlog, da bi občine staršem, ki ne dobijo mesta v vrtcu, sofinancirale varovanje pri registriranem varuhu predšolskih otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.