Slovenija
22800 ogledov

"Bolje bi bilo, da bi bila oba z ženo na minimalcu ..."

Ljubljana 04.11.2010, Zavod za zaposlovanje, Vegradovi delavci, zdomci, vpisovan
1/6
Benjamin Kovač
Da bi lahko dobil slovensko državljanstvo, bi moral imeti 6.667 evrov dohodka na mesec, saj je normiranec in mora preživljati še ženo in hčerko.

"Čeprav mi je lani po plačilu prispevkov in dohodnine ostalo približno tisoč evrov na mesec, pogoj pa je 463 evrov, ne izpolnjujem dohodkovnega pogoja za slovensko državljanstvo," nam je povedal bralec. Je namreč samostojni podjetnik normiranec.

Tudi njegova žena je s. p., ker širi posel in ima še eno zaposleno, lani ni imela dobička, zato tudi ona, sicer slovenska državljanka, ki bi ga bila dolžna preživljati, ne izpolnjuje dohodkovnega pogoja.

"Eden izmed pogojev za pridobitev državljanstva Republike Slovenije z naturalizacijo je pogoj, da ima oseba zagotovljena sredstva, ki ji zagotavljajo materialno in socialno varnost. V skladu z devetim odstavkom 10. člena Zakona o državljanstvu Republike Slovenije se šteje, da ima oseba zagotovljeno materialno in socialno varnost, če ima zagotovljena sredstva v višini osnovnega minimalnega dohodka. določenega s predpisi o socialnem varstvu. Sredstva v višini osnovnega minimalnega dohodka mora imeti zagotovljena tudi za vsako osebo, ki jo mora preživljati. Osnovni znesek minimalnega dohodka od 1. marca 2023 dalje znaša 465,34 evra," so nam pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Upravna enota Kranj in Mestna občina Kranj sta v isti stavbi | Avtor: M. Ha. Upravna enota Kranj in Mestna občina Kranj sta v isti stavbi. M. Ha.

"V primeru samozaposlene osebe, katere dohodek se ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov, se višina dohodka dokazuje z dobičkom, ugotovljenim na podlagi davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti, zmanjšanim za obračunano dohodnino," so še pojasnili.

Če bi bil sam, bi moral zaslužiti 2900 evrov na mesec

Če bi bil sam, bi moral po naših izračunih za izpolnitev tega pogoja zaslužiti več kot 2900 evrov na mesec, po plačilu prispevkov in dohodnine bi mu sicer na računu ostalo približno 2300 evrov, a tega v uradnem postopku ne bi upoštevali. Za potrebe ugotavljanja prihodkov za državljanstvo se tako kot pri davkih upošteva, da je imel za 80 odstotkov vseh prihodkov stroškov. Od 2900 evrov je bilo tako 2320 evrov stroškov, na papirju mu tako ostane le 580 evrov, od tega zneska pa mora po uradniški logiki plačati še 116 evrov dohodnine, tako da bi mu ostalo 464 evrov, torej dober evro premalo, da bi zadostil pogoju.

Ker pa žena kot s. p. ne ustvarja dobička, so mu na upravni enoti povedali, da bi moral preživljati tudi njo in njuno hčerko. To pomeni, da je njegov pogoj 1396 evrov dohodkov.

Če bi bila oba na minimalcu, bi takoj dobil državljanstvo

"Če bi delal kot varnostnik, žena pa v trgovini in bi bila oba na minimalcu, bi takoj dobil državljanstvo, ker pa se nekaj trudiva, sva kaznovana," je razočaran bralec. Minimalna plača namreč znaša okrog 900 evrov neto, kar pomeni, da bi skupaj zaslužila 1800 evrov.

Upravna enota Linhartova | Avtor: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana Anže Petkovšek

Da bi on sam kot normirani s. p. zagotovil dovolj sredstev za družino, bi moral po naših izračunih zaslužiti 80 tisoč evrov na leto ali 6667 evrov na mesec. Izračun smo opravili s pomočjo kalkulatorja na spletni strani podjetja Data, saj je priznavanje normiranih stroškov odvisno od višine prihodkov.

Pri 80 tisoč evrih bi plačal za šest tisoč evrov prispevkov (naslednje leto zaradi visokih prihodkov več) ter 5600 evrov davka, na računu pa bi mu ostalo 68 tisoč evrov ali 5700 evrov neto na mesec.

janez.zalaznik@styria-media.si
 

Komentarjev 18
  • atamama 15:18 26.februar 2024.

    Kako biti v naši lepi Sloveniji neobdavčen do 54.000-tako je, štiriinpetdese jurjev??? Zbirajte staro železo (ali pa ukradite odpadne kovine) jih prodajte Dinosu in boste enakovredni zbiratel odpadnih kvin tistim na Dolenjskem in Posavju.... Pa še jamrat ne bo treba ...prikaži več ali ste normiranec ali ne. Pa še Policistu boste lahko zabrusili nekaznovano kakšno nazaj... Nisem verjel, preverjeno na Dinosu prejšnji četrtek.

  • kapibara 15:04 26.februar 2024.

    Šjiptarji se že dobo+ odlično znajdejo (imajo celi aparat zadaj) da sem privlečejo vso, tudi daljno žlahto, obesijona račun SLO socile.. oni pa dlej na zahod delat.. Tukajšnje socialke se pa na jug pošiljajo..

  • Naklonsky 12:58 26.februar 2024.

    Seveda ni imela dobička…zakaj? Zaradi dela na črno!