Slovenija
24 ogledov

Za dve plači potnih stroškov

Vojak Saša Despot
V letu 2011 in prvih dveh mesecih letošnjega leta je šlo za potne stroške javnih uslužbencev iz proračuna več kot 65 milijonov evrov.

Na ministrstvu za obrambo (Mors) je prejšnji mesec 259 zaposlenih prejelo več kot tisoč evrov za povračilo stroškov prevoza na delo. Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) je bilo takšnih primerov 148, več kot tisočaka pa sta za potne stroške dobila tudi dva carinika.

Kazensko jih preganjajo

Nadzora nad morebitnimi goljufi po ministrstvih praktično ni. Da se s sredstvi, namenjenimi za potne stroške, ravna skrbno in racionalno, so odgovorni predstojniki in kadrovniki. Goljufe so doslej kaznovali le na dveh ministrstvih.

Na Morsu so lani zaradi zlorab vložili 14 kazenskih ovadb, letos dve. Posamezniki so ministrstvo oškodovali za več kot 150 tisoč evrov, zato od obdolženih zahtevamo tudi povračilo škode, pravijo na Morsu in dodajajo: “V primerih, ki so bili zaključeni, je bilo ministrstvu doslej povrnjenih okoli 28 tisoč evrov.” Tudi na MNZ so v preteklosti po anonimnih prijavah ugotovili zlorabe. Koliko je bilo takih primerov, nam niso povedali, so pa sporočili, da goljufe kazensko preganjajo, od njih pa so zahtevali tudi povračilo denarja.

“MNZ in Mors imata fond službenih stanovanj prav z namenom odpravljanja anomalij pri potnih stroških. Ta fond bi se moral primerno prilagajati potrebam po delovnih mestih,” pravi nekdanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Stanovanja pa samevajo

Mors ima 1.202 stanovanji, od tega je 300 praznih, samevajo pa tudi v krajih, kamor se zaposleni vozijo na delo. “Mi ljudi ne moremo prisiliti, da vzamejo v najem naša stanovanja, če tega sami nočejo,” poudarjajo na Morsu. Podobno odgovarjajo na MNZ, kjer jih od 677 službenih stanovanj sameva 92: “Po kolektivni pogodbi povračila stroškov za prevoz na delo in z njega ni mogoče pogojevati s ponudbo za spremembo bivališča delavca.”

Komentarjev 1
  • Alena 14:11 16.marec 2012.

    nujno uvesti nadzor!!! in dokazila, od kod se vozijo in kam; poznam tudi v šolstvu, ko so profesorji prijavljeni celo v Postojni, bivajo pa pri starših...."vozijo" pa se v Ljubljano