Slovenija
17 ogledov

Za dvesto kilogramov smeti odnesli v dolino

Gore v okolici Bohinja. Shutterstock
Na Pokljuki se je končala peta sezona vseslovenske akcije Očistimo gore in planine.

Z zadnjo čistilno akcijo v letošnjem letu na Pokljuki se je zaključila peta sezona vseslovenske akcije Očistimo gore in planine. Okoli 500 pohodnikov je prečesalo pokljuško planoto in okoliške planine Ogoreljek, Konjščico in Uskovnico in pri tem nabrali za okoli 200 kilogramov smeti, ki so jih odnesli v dolino ter odvrgli v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

Na Rudnem polju je sledila zaključna slovesnost, kjer so se pohodnikom pridružili še člani slovenske biatlonske reprezentance, med drugim Jakov Fak in Teja Gregorin, odbojkarji kluba ACH Volley in prostovoljci Planinske zveze Slovenije.

Pobudniki akcije na Zavarovalnici Triglav želijo med drugim širiti zavest, da se je potrebno tudi v gore odpraviti odgovorno in pri tem poskrbeti še za lastno varnost.

"Zavarovalnica Triglav s to akcijo že pet let dokazuje svoj odgovoren odnos do družbenega in naravnega okolja. Tudi v prihodnje moramo nadaljevati v tem tempu in z dobrim zgledom vzgajati nove odgovorne generacije planincev. Veseli nas, da so se ljubitelji planin in oskrbniki koč, ki so nas razveselili s sladkimi dobrotami, odzvali v tako velikem številu, in da je vrečka za pobiranje smeti že skoraj obvezna oprema pohodnikov in zaščitni znak planinskih koč," poudarjajo. na zavarovalnici.

V petih letih so opremili 62 gorskih postojank in zgornjih postaj žičnic v Julijskih Alpah, Kamniško-savinjskih Alpah, Karavankah in sredogorju z bio razgradljivimi vrečkami za smeti. Še 125 tisoč takšnih vrečk pa so v tem času razdelili tudi med prostovoljce, ki so pomagali pri čiščenju slovenskih hribov po vsej Sloveniji.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.