Slovenija
55 ogledov

Za ekonomiste nič novega

Igor Masten Saša Despot
Ekonomista Masten in Jaklič v priporočilih Bruslja ne vidita nič novega. Jože P. Damijan: Nezaupnica Bratuškovi, ne pušča ji nič maneverskega prostora.

Ekonomista Igor Masten in Marko Jaklič v priporočilih, ki jih je Sloveniji podala Evropska komisija, ne vidita nič novega. "Novo je le to, da piše, heca je konec, naredite to takoj," je dejal Masten. Tudi Jaklič pravi, da je treba zastavljene ukrepe izvesti v praksi. "Operativna sposobnost vladanja v Sloveniji se izrazito slabša," pravi.

Masten ima glede na izkušnje iz preteklosti v zmožnost ukrepanja vlade malo zaupanja. "Številke so v grobem v redu, vprašanje je izvedba."

Ukrepi, ki jih je vlada pripravila na prihodkovni strani proračuna, so po njegovem preveč optimistično ocenjeni. "To pomeni, da mora delati na planu B, kateri bodo dodatni ukrepi na odhodkovni strani," je dejal in dodal, da je komisija jasno zapisala, da je treba preveriti prav vse postavke javne porabe.

Ni več nedotakljivih

"Zelo enostavno povedano to pomeni sledeče - povedali so, v proračunu imate tono nekih interesov in ti interesi vas stanejo," je dejal Masten in dodal, da se ti interesi velikokrat dojemajo kot nedotakljivi. "Rekli so, zapreti morate proračunski primanjkljaj in ni več nedotakljivih."

Po Jakličevi oceni nam Bruselj diha za ovratnik. Pritiski na naše politično-gospodarske elite se bodo nadaljevali, da ne bomo prišli kar tako skozi, če ne bomo v resnici nekaj spremenili. "To pa je za nas - navadne državljane - lahko samo pozitivno."

Tudi za ekonomista Mojmirja Mraka je bila ocena Bruslaj več ali manj pričakovana. Ob tem je izpostavil, da dobivajo doslej bolj dobrohotni napotki zobe. "Postajajo bolj resni, časovno opredeljeni, zlasti tiste stvari, ki jih komisija vidi kot najbolj problematične," je deja in izpostavil bančni sektor. "Dobili smo kuharsko knjigo, kaj moramo narediti, pri čemer so teme iste, o katerih je bilo v Sloveniji govora zadnjih nekaj let."

Nezaupnica

Po oceni Jožeta P. Damijana priporočila z Bruslja ne pomenijo hvale ukrepom vlade Alenke Bratušek, četudi bi jih ta rada prikazala kot take. "Pomenijo veliko nezaupnico delu tako vlade kot Banke Slovenije kot regulatorja bančnega sistema. Še več, pripročila EK so izjemno ostra, precizna in ne dopuščajo vladi nič manevrskega prostora," je na blogu zapisal Damijan.

Vlada je po njegovi oceni vstopila v "stand-by" program Evropske komisije, vendar s to razliko, da v zameno ne bo dobila nobenega denarja iz Bruslja. Kvečjemu kazen.

Da nam Bruselj ne zaupa ocenjuje tudi Mrak. "Čim nekdo zahteva neodvisno mnenje, potem je verjetno jasno, da tistemu, ki je doslej delal mnenje, v celoti ne zaupa."

Komentarjev 5
  • zztop 23:23 29.maj 2013.

    Ojla, kaj ma ta kretenski Jaklič za govorit? Ta je pa res eden od najbolj poštenih ljudi v Sloveniji, s celo PS stranko in MOLom vred.

  • mph 23:18 29.maj 2013.

    Prav neverjetno, kako vsi falirani ekonomisti brez problema pridejo na Žurnalu do svojih člankov. Verjetno gre za plačane članke, sklepam seveda. So kot običajno filmski kritiki. Sami faliranci, ki nikoli niso in ne bodo posneli nobenega dobre filma.

  • Boschtjan Zupanchich 22:48 29.maj 2013.

    Koooončnooo Vsaj Nekoliko Premika , ... kamorkoli že . Pa nevem zakaj so dali 2 leti časa za zavlačevanje, če se pa TO DA Storiti T A K O J !!! ??? !!!