Slovenija
164 ogledov

Za en hlod 9906 evrov

hlod Profimedias
V Slovenj Gradcu se je odvila 11. licitacija vrednejših sortimentov lesa. Najvišjo ceno po kubičnem metru je dosegel hlod gorskega javorja.

Na letošnji licitaciji v poslovni coni Ozare v Slovenj Gradcu je s 1700 hlodi v skupni izmeri 1885 kubičnih metrov sodelovalo 308 lastnikov. Med njimi so bili tudi ponudniki z avstrijske Koroške in Štajerske. Med drevesnimi vrstami pa sta bila letos prvič na licitaciji ponujena leska in pajesen. 

Kmalu že drugi krog

Ponudbo je oddalo 32 kupcev, od tega 12 Slovencev, 12 Avstrijcev, pet Nemcev, dva Italijana in en kupec s Hrvaške. Oddali so 5521 ponudb, brez ponudb pa je ostalo 251 hlodov, ki jih bodo že v četrtek ponudili v prodajo v drugem krogu. Hlode v Slovenj Gradcu so si sicer v času oddajanja ponudb ogledali tudi potencialni kupci z Japonske, a ti ponudbe niso oddali.

Za hlod iztržili 9906 evrov

Letos je po doseženi ceni za hlod pričakovano najvišje uvrščen gorski javor. Na prvih dveh mestih sta hloda gorskega javorja, za prvega so plačali 9906 evrov, za drugega pa 8328. Tretje mesto je pripadlo hlodu oreha, ki je dosegel ceno 6870 evrov, na četrtem mestu je bil gorski javor s 4094 evri za hlod, na petem pa hlod hrasta, za katerega je bilo treba odšteti 3696 evrov. 

Hlod, ki je dosegel najvišjo ceno, je kupil kupec iz Italije, drugi najdražji hlod pa gre v Nemčijo, je na današnji novinarski konferenci povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo vsako leto organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije. Kupci najdražjih hlodov se ukvarjajo z izdelavo furnirjev za jahte, avtomobile in glasbene instrumente.

Če se ne bi zalomilo, bi iztržil še več

Hlod, ki je na tokratni licitaciji dosegel najvišjo ceno, so posekali na Kočevskem, lastnik hloda pa je iz kraja Ortnek. Kot je na novinarski konferenci povedal direktor zavoda za gozdove Damjan Oražem, sta si lastnik in revirni gozdar hlod ogledovala tri leta in se naposled letos odločila za posek, pri katerem pa se je zgodila nesreča, saj se je del hloda prelomil. Če se to ne bi zgodilo, bi hlod zagotovo še višjo ceno.

Iščejo novo lokacijo za dražbo

Ker se na prostoru na Ozarah v Slovenj Gradcu, kjer so okoli dva meseca razstavljeni hlodi, v prihodnje obeta gradnja več poslovnih stavb, organizatorji na Koroškem že nekaj časa iščejo nove lokacije za izvedbo licitacije, saj jih, kot je danes dejal Jeromel, zanimanje kupcev, širše javnosti in tudi lastnikov zavezuje, da z organizacijo licitacije vztrajajo "vsaj še nekaj let". Oražem pa je k temu dodal, da si bo zavod za gozdove prizadeval, da bo licitacij še veliko.

dezurni@zurnal24.si 

 

 
Komentarjev 1
  • Štefan Sobočan 19:30 15.februar 2017.

    LES JE LEP IN - DRAG! - Sicer poklicno nisem iz lesne stroke, a se zavedam, da kakovosten les, no ja - drevo - ne zraste v enem letu. Tako tudi hlod s Kočevskega ni rasel le deset let,ampak nekajkrat ...prikaži večt po deset let. Škoda, ker se poročevalec in portal nista potrudila, da bi potem lahko kaj več zvedeli o hlodu. Niti redne fotografije ni, ampak le simbolična. Nauk - predlog: zgodbo je treba "dodelati",