Slovenija
3955 ogledov

Za en kilogram papirja 9,5 centa

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Če imate star papir in bi ga radi darovali v dobrodelna namene, ga do 8. maja lahko oddate na različnih lokacijah. Če ga boste na Dinos odnesli sami, boste za kilogram dobili 9,5 centa.
Če bi sodelovalo vseh 30 tisoč povabljenih ustanov in bi vsaka zbrala po 300 kilogramov, bi zbrali 9 tisoč ton starega papirja.

Star papir za novo upanje je geslo spomladanske dobrodelne okoljevarstvene akcije zbiranja starega papirja, ki jo cel mesec april po vseh krajih Slovenije organizirajo Ekologi brez meja. "Akcija poteka cel april, vendar smo jo zaradi šolskih počitnic podaljšali še na prvi teden v maju," so za zurnal24.si povedali na društvu Ekologi brez meja.

V vseslovensko akcijo se je vključilo tudi ministrstvo za zunanje zadeve.

Več ustanov, več papirja, več denarja
V akcijo želijo povezati 500 vzgojno-izobraževalnih ustanov, tri tisoč podjetij in javnih organizacij ter z njihovo pomočjo zbrati 10 tisoč ton starega papirja. "Do zdaj nam je uspelo zbrati 108 ton papirja. Vključenjih je približno 370 ustanov, od tega je približno 215 izobraževalnih ustanov, ostalo so podjetja in javne organizacije, od občin do društev."

To naj bi pomenilo, da jim je do zdaj uspelo zbrati za 10.260 evrov papirja. Vendar ni tako, saj se cena po besedah Damjana Mlinarja iz Dinosa spreminja vsak mesec. "Nazadnje je cena za tono starega papirja znašala 95 evrov, s tem da morate odbiti še 20 odstotkov dohodnine, ki ga odbijejo za prenos."

Papir lahko zbirajo tudi posamezniki

V društvu Ekologi brez meja pozivajo tudi posameznike, naj oddajo svoj stari papir. "Lokacijo pa lahko spremljajo na naši spletni strani pod rubriko Spremljaj na zemljevidu," poudarjajo Ekologi brez meja in dodajo: "Vsa zbrana sredstva bodo namenili pomoči potrebnim v Sloveniji, kot tudi za financiranje humanitarnega projekta v Afriki."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.