Slovenija
35 ogledov

Za espeje prispevki spet gor

“Ljudje so na robu preživetja, in ne dovolimo nobenega dviga,” je dejal Pavlinje Žurnal24 main
Minimalna plača. Februarsko izplačilo bo višje za 14 evrov bruto.

Samostojni podjetniki, ki si plačujejo prispevke od minimalne plače, bodo od februarja plačevali več. Če so za prispevke še ta mesec odšteli 280 evrov, bodo morali po novem plačevati dobrih 285 evrov na mesec, kar bo na leto zneslo približno 60 evrov več kot doslej.

Otroški dodatki in pomoči enaki

Sociala. Socialni transferji (otroški dodatek, starševski dodatek za brezposelne novopečene mamice, socialna pomoč ...), ki se običajno januarja usklajujejo z inflacijo, se letos zaradi vladne odločitve o zamrznitvi ne bodo spreminjali.

Podražitev je posledica dviga minimalne plače, ki se je z januarjem za polni delovni čas zvišala s 734 evrov na 748 evrov bruto (572 neto).

Ogroženi vaški espeji
“Protestiramo. Od države smo zahtevali, naj gospodarstva ne obremenjuje niti za en evro več. Vsak dvig za samozaposlenega, ki na vasi opravlja svoje obratovanje in komaj zasluži toliko, da si plača prispevke, pomeni dodatno obremenitev,” se je odzval predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Štefan Pavlinjek.

Dodal je, da “ne smemo gledati na tiste, ki so v mestu in imajo dobre posle”. Zaradi dviga prispevkov bodo po njegovem mnenju predvsem espeji na vasi svoje obratovalnice odjavljali. “Ljudje so na robu preživetja, in ne dovolimo nobenega dviga,” je bil kritičen Pavlinjek.

Več javnim delavcem
Z dvigom minimalne plače se bodo med drugim zvišala tudi plačila za javna dela, ki so vezana na minimalno plačo. Delavci s srednješolsko izobrazbo bodo tako namesto 734 evrov bruto dobili plačilo v višini 748 evrov bruto na mesec, tistim s sedmo stopnjo izobrazbe pa bo namesto 880 evrov bruto pripadlo dobrih 897 evrov bruto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.