Slovenija
198 ogledov

Za fiktivni javni razpis na štiri oči

Raf Klinar Suzana Kos
Praksa. Najprej postavili luči, nato pa so na koprski občini šli še v formalni javni razpis, na katerem so "izbirali" izvajalca.

"Raf Klinar (predstojnik občinskega oddelka za gospodarske javne službe, op.p.) je vedel, da bo plačilo dobila naša družba, saj so bila dela že opravljena; o tem je bil sklenjen dogovor še pred javnim razpisom, z obtoženim sva se dogovorila na štiri oči," je včeraj na okrožnem sodišču zatrdil lokalni podjetnik Aleš Rihtar. Podjetje Elektroinvest, ki ga je Rihtar tedaj vodil, je v začetku poletja 2009 ob eni od mestnih pešpoti postavilo dekorativno osvetlitev dreves; luči so zasvetile junija, javni razpis je bil objavljen naknadno, pogodba z izvajalcem, Elektroinvestom, pa je bila podpisana šele v začetku julija.

Okrepila se je obramba

Rihter je kaznivo dejanje priznal in se pogodil s tožilstvom za milejšo, pogojno, kazen; občinskega uradnika Klinarja pa sta včeraj po tem preobratu na sodišče prišla braniti kar dva odvetnika (Branko Gvozdič in Gorazd Gabrič), strokovnjaka za kazensko pravo, ki ga skušata oprati obtožb zlorabe položaja in omogočanja pridobitve koristi tretji osebi. Rihterjevo podjetje se je okoristilo za sedem tisoč evrov, nepremoženjska škoda pa znaša 25 tisoč evrov, kolikor je bil vreden posel. Ker gre za manjši posel, je zanimiva okrepitev obrambnih vrst, saj je do Rihterjevega priznanja, na sodišče občinskega uradnika spremljal le en odvetnik.

Takšna je praksa

Raf Klinar naj bi svoji podrejeni uslužbenki naložil izpeljavo naknadnega fiktivnega javnega razpisa; to naj bi dokazovalo tudi elektronsko sporočilo z izdelanimi predračuni in različnimi cenami še dveh drugih podjetij, njuni imeni je Rihtar na koprsko občino Klinarju poslal po elektronski pošti. Ti dve podjetji naj bi občina povabila k fiktivni oddaji ponudb. "Takšna je običajna praksa, da si malo pomagamo, z Elektroinestom si sicer nismo hodili v zelje, sam smo v našem podjetju delali na drugih projektih, predvsem v Portorožu in v hotelih," je dogovarjanje potrdil Darko Viler, predstavnik Radiel Group, enega od dveh podjetij, ki naj bi sodelovala pri prirejenem naknadnem razpisu.

Ujeli so ga po naključju

Komunikacija med Rihtarjem in Klinarjem se je v mreže kriminalistov sicer ujela v preiskavi neke druge občinske investicije, pri kateri je prav tako sodelovalo kot podizvajalec Rihtarjevo podjetje. Gre za postavitev izjemno dragih luči, za katere so na občini trdili, da so fotovoltaične in da se z energijo oskrbujejo same, čeprav so dejansko priključene na električno omrežje, in drago obnovo Semedelske promenade; ta investicija je koprske davkoplačevalce stala kar tri milijone evrov. Včeraj je odvetnika zanimalo ali bo Rihtar pričal tudi v tem procesu, če bo zadeva seveda prišla do sodnih klopi. V tej zadevi je sicer policija ovadila deset ljudi, prvoovadeni pa je župan Boris Popovič.

Dežurni prijavitelj

Koprskemu občinskemu uradniku Rafu Klinarju grozi za očitano zlorabo položaja od treh mesecev do petih let zapora. Rihtar je včeraj na obravnavi med drugim še pojasnil, da se je za postavitev dekorativnih luči ob pešpoti najprej dogovoril s Primorjem. "Posel smo opravili, nato pa so nam v Primorju povedali, da nam plačila v okviru dodatnih del ne morejo zagotoviti, zato sem se obrnil na občino in se dogovoril. Kako sem prišel do Rafa Klinarja, pa se ne spomnim," je še izjavil Aleš Rihtar.

Na sodišču je sicer včeraj pričal tudi opozicijski politik in pogost kritik koprskega župana Viktor Markežič. Povedal je, da je primer, povezan s fiktivnim razpisom za Elektroinvest sam predal protikorupcijski komisiji in obvestil policijo, da obstaja dvom, da s poslom ni vse prav. "Dobil sem pošto, v kateri so me opozorili na razpis, čeprav luči že svetijo ter s pripombo, da se na takšne razpise res nima smisla prijaviti...Sicer pa koprska občinska uprava dela nepravilnosti na veliko," je dejal Markežič. Odvetnik Branko Gvozdič pa ga je nato označil kar za "dežurnega prijavitelja"

Komentarjev 1
  • dragec 11:58 08.oktober 2013.

    Pošten narod??????