Slovenija
22 ogledov

Za filmske sladokusce

Mitja Reichenberg, prvi mož Slovenske kinoteke (desno), in Mojmir Suhar, direkto Žurnal24 main
Avditorij. Ogled kultnih filmov postaja nadgrajena kulturna prireditev.

"S programom Filmski klasiki želimo nagovoriti populacijo, ki ima film rada in ne hodi v kino le zato, da je tam dve uri, ter motivirati tiste, ki se redko odločijo za obisk," prihajajoči ciklus izbranih filmov v portoroškem avditoriju napoveduje direktor Slovenske kinoteke Mitja Reichenberg.

Ljudje si ponudbe želijo
"Želja po več filmih je med našimi obiskovalci stalno prisotna in tokratni seriji najboljših filmov svetovne produkcije dodajamo izobraževalno noto. V vsak film bo gledalce na kratko uvedel gost, tako da bodo dogodek zapustili dvakrat bogatejši," napoveduje prvi mož Avditorija Portorož Mojmir Suhar.

Januarja bosta na sporedu filma Luči velemesta in Apokalipsa danes, nato pa Polnočni kavboj, Državljan Kane, Kaos, Dersu Uzala, Let nad kukavičjim gnezdom, Taksist, Nostalgija, Goli v sedlu, Podzemlje ...

V času pomanjkanja filmske vzgoje, ko zlasti mladi obisk kina pojmujejo predvsem kot zabavo in razvedrilo, bi si tak pristop zaslužil pohvalo, saj je potreba po izobraževanju za umetniško dojemanje filmske resničnosti zaželena. Obenem se tako tudi kinotečna dejavnost približuje filmofilom, ki zaradi ene same projekcije ne utegnejo obiskati glavnega mesta.

Program filmov, ki jih v komercialnih dvoranah ni mogoče videti, sta pripravila Reichenberg in vodja programa avditorija Ksenija Murari. Od januarja do aprila ter nato še oktobra in novembra bosta predvajana dva filma na mesec. Začelo se bo v torek ob 19.30 s Chaplinovimi Lučmi velemesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.