Slovenija
11 ogledov

Za finale spet o zaslugah za domovino

Lojze Peterle (levo) in Danilo Türk v studiu Televizije Slovenija. Žurnal24 main
Na zadnjem televizijskim soočenjem pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami sta se na TV Slovenija kandidata ponovno vrtela okoli zaslug pri osamosvajanju Slovenije.
Lojze Peterle je spomnil, da sta bila oba dosedanja predsednika osamosvojitelja, medtem ko je Danilo Türk poudaril, da je osamosvojitev "velika vrednota, ki pripada nam vsem".  Peterle je o Türkovi vlogi pred osamosvojitvijo Slovenije dejal, da v tedanjem Demosu "akademskih razprav", kakršna je bila Türkova, niso razumeli kot podpore prizadevanjem, v katerih so sami zastavili vse. Se pa je po Peterletovem mnenju njegov protikandidat kasneje tvorno priključil prizadevanjem vseh.

Türk je razložil, da je bilo legitimno in nujno razpravljati o problemih osamosvojitve. Tako se je po njegovem kasneje izkazalo, da plebiscit ni mogel avtomatično prinesti samostojnosti.

Peterle je Türku znova očital njegove poteze v času osamosvajanja Slovenije.  © BOBO

 
Za zaščito domače lastnine in delavcev
Oba kandidata sta se strinjala, da bi kazalo zaostriti zakonodajo na področju menedžerskih odkupov podjetij. Türk je ob tem menil, da se je veljavna zakonodaja pokazala za pomanjkljivo in bi jo bilo treba izboljšati v okviru evropskih standardov. Peterle, za katerega pomeni ta vrsta privatizacije "senčni del slovenske tranzicije", bi se poleg tega zavzemal za večjo participacijo zaposlenih pri dobičku podjetij.

O bližajočih se delavskih demonstracijah pa je Peterle opozoril, da bi najprej kazalo nadaljevati socialni dialog. "Smo na tankem ledu demagogije in populizma," je dejal in povedal, da se uličnim demonstracijam načeloma ne bi pridružil, saj mora predsednik ljudi povezovati. Zato bi svojo dejavnost po potrebi raje usmeril v pogovore s parlamentom in vlado.

Türk je ugotovil neizbežnost demonstracij v tej fazi, saj se socialni dialog po njegovem do sedaj ni posrečil. Kot predsednik bi se načeloma udeležil tudi demonstracij, ker je predsednikovo mesto po njegovih besedah med ljudmi. Türk je sicer prepričan, da to ne izključuje nadaljevanja pogovorov z vsemi socialnimi partnerji.

Danilo Türk med rokovanjem z voditeljem na TV Slovenija Slavkom Bobovnikom, v ozadju direktor TV Slovenije Jože Mužina. © BOBO

 
O odgovornosti funkcionarjev
Kandidata sta tudi soglašala, da so v Sloveniji standardi odgovornosti oseb na javnih položajih prenizki. Na konkretno vprašanje, ali bi moral notranji minister Mate odstopiti, je Peterle menil, da je Mate vendarle ukrepal. Türk se je nasprotno glede na razpoložljiv informacije nagibal k stališču, da bi moral minister odstopiti.

Glede hrvaške enostranske razglasitve ekološko ribolovne cone Peterle zagovarja ukrepanje v soglasju z ostalimi članicami EU, saj Slovenija lahko znotraj nje dovolj odločno uveljavi svoje interese. Türk pa poudarja postopnost pri reagiranju. Oba sta zavrnila možnost soliranja predsednika v zunanji politiki

Pri vprašanju izbrisanih Türk meni, da je šlo bolj kot za primer nestrpnosti za napako, ki se jo da popraviti. Za Peterleta je takšen pogled poenostavljen, zato se je zavzel za potrebo po individualnem pristopu pri ugotavljanju morebitnih povzročenih krivic. O žalitvah predsedniškega kandidata iz prvega kroga Zmaga Jelinčiča je Peterle pojasnil, da tovrsten govor ne sodi v njegovo politično kulturo, za Türka pa gre v tem primeru nedvomno za sovražni govor.

Obsodba zlorabe Sove
Po mnenju obeh kandidatov je bila po do zdaj znanih podatkih Slovenska obveščevalno varnostna agencija zlorabljena v politične namene, kar sta oba tudi obsodila. Peterle in Türk pa sta ocenila tudi domnevno neprimernost osrednje državne proslave ob dnevu reformacije. Peterle je prepričan, da bi bilo mogoče tovrstne proslave pripraviti tako, da bi bili vsi zadovoljni. Za Türka pa "je bilo razočaranje popolnoma na mestu," saj na proslavi niso bili primerno predstavljeni zaslužni protestantski pisci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.