Slovenija
26 ogledov

Za frekvence se potegujejo trije

Oddajnik za mobilno telefonijo Shutterstock
Dražba bo potekala predvidoma v začetku aprila.

Interes za sodelovanje na paketni dražbi frekvenc za mobilno telefonijo so izrazili trije ponudniki, je pokazalo današnje javno odpiranje ponudb. Kdo so, zaenkrat ni znano, so pa vsi poslali popolno dokumentacijo, katere vsebinsko ustreznost bodo preverjali v nadaljnjem postopku. 

Razpisna komisija je na odpiranju ponudb v prostorih agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) v Ljubljani ugotovila, da so bile vse tri ponudbe pravilno pripravljene in vsebujejo zahtevano dokumentacijo. Dokumentacijo bodo vsebinsko presojali v nadaljevanju postopka.

Imena niso znana

Imena ponudnikov zaenkrat niso znana, uradno jih ne razkrivajo ne v agenciji ne operaterji. V Sloveniji imajo sicer svoja mobilna omrežja štirje operaterji – Telekom Slovenije, Simobil, Tušmobil in T-2.

Na vprašanje STA, ali so oddali ponudbo, so se doslej odzvali v Telekomu, Simobilu in Tušmobilu, vendar le s približno enakim pojasnilom, da so skladno s pravili objavljenega razpisa do formalnega zaključka postopka dolžni kot zaupne obravnavati vse informacije v zvezi z načrtovano dražbo.

To je sicer mogoče razumeti tudi kot potrditev, da so oddali prijavo, še vedno pa ni znano, ali se je kateri od operaterjev odločil za ponudbo v sodelovanju s kakšnim partnerjem.

Že pred časom so se v medijih pojavljale neuradne informacije, da naj bi Tušmobil in T-2 za ta finančno velik zalogaj – plačilu za frekvence bodo namreč sledila vlaganja v infrastrukturo – iskala partnerje. Tušmobil naj bi bil tako v pogovorih z ameriškim skladom Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ki je lastnik slovenskega kabelskega operaterja Telemach.

Frekvence bodo dodeljene za 15 let 

Predmet dražbe, ki jo bo agencija izvedla elektronsko, bodo radijske frekvence v frekvenčnih pasovih 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz in 2600 MHz. Frekvence bodo dodelili za 15-letno obdobje. Izklicna cena za celoten paket je 104,6 milijona evrov.

Dražbo, ki lahko traja od enega tedna pa tudi do meseca ali več, bodo predvidoma izvedli v začetku aprila, so danes povedali v razpisni komisiji. Izdaja odločb o dodelitvi radijskih frekvenc je predvidena najpozneje do konca junija.

Članice EU bi morale sicer del frekvenc, ki so se sprostile s prehodom na digitalno televizijo – sem spada tudi frekvenčni pas 800 MHz –, za mobilna omrežja četrte generacije (4G) sprostiti do začetka lanskega leta. Vendar je to do zdaj uspelo le redkim, saj težave povzročajo zamude pri postopkih in licencah.

Komentarjev 1
  • Dixon 08:14 18.februar 2014.

    Bojim se da bo tukaj v ozadju zopet kakšna kuhinja, ker tile državni razpisi so vedno v določenih situacijah prireejeni tako da gredo na roko predvsem državnim podjetjem, v tem primeru Telekomu. Dejstvo je da je konkurenca v tem trenutku ...prikaži več boljša in tole je lahko priložnost, da se da zopet prednost Telekomu ki v zadnjem obdobju zelo izgublja. In ni boljše priložnosti kot to s frekvencami, čeprav bi morali te zadeve čisto drugače urejeti in bi morali imeti vsi operaterji enake pogoje, ker konkurenca je zdrava stvar in le na ta način si lahko boljši. Od vsega pa imamo na koncu največ prav mi uporabniki.