Magazin > Lepota & telo
67 ogledov

Za Gajo si želijo manj bolečin

Gaja, za Gajine korake Facebook
Če le lahko, pomagajte dveletni Gaji, ki trpi za cerebralno paralizo.

Gaja je dveletna malčica, ki zaradi cerebralne paralize ne more samostojno stati in hoditi. "Žal so nam zdravniki diagnozo postavili šele pred kratkim in tako smo zamudili dve najpomembnejši leti, ko bi se dalo z vajami zanjo narediti največ," pripovedujeta starša, Sonja in Boštjan Ivančič. Po njunih besedah v tem času niso bili deležni nobenih posebnih obravnav, dvakrat so bili sprejeti v razvojno ambulanto in imeli enkrat na teden fizioterapije. "Njeno stanje pa se je ves čas samo slabšalo. Ker nam tudi po postavljeni diagnozi ne pripada drugega, kot dvakrat na leto po en teden strjenih obravnav na Soči ter po ena ura fizioterapije na teden, smo se odločili vzeti stvari v svoje roke," pravita obupana starša.

Poleg tega, da sami vsakodnevno veliko delajo z njo, so ji priskrbeli trikrat tedensko privatne ure fizioterapije, z majem pa začenja s prvim sklopom terapij therasuit. "Kljub vsemu vse te terapije pripomorejo bolj kot ne samo k vzdrževanju trenutnega stanja in čim daljšemu odlaganju trajnih skrajšav mišic ter okvar skeleta, čemur nato sledi vrsta invazivnih posegov, od vbrizgavanja botulin toksina v telo, do mavčenja nogic in raznih operativnih posegov," opisujeta.

Na pomoč v ZDA

Zato sta iskala neko trajnejšo rešitev in jo našla v ZDA, kjer po njinih besedah že vrsto let opravljajo operacijo, tako imenovano selektivno dorzalno rizotomijo. "Ta kirurški poseg, ki poteka na živcih v sami hrbtenjači pacienta, bi Gaji trajno odstranil spastičnost oziroma bi jo vsaj zmanjšal na minimum, kar bi posledično pripomoglo k boljši gibljivosti ter navsezadnje tudi k samostojni hoji. S tem posegom bi jo odrešili bolečin, ki jih trpi zaradi spastičnosti, hkrati pa preprečili okvare sklepov, ki jih povzroča krčenje mišic in nepravilno gibanje," pravita.

Sama operacija stane 34 tisoč evrov, morebitna dodatna ortopedska operacija še devet tisočakov, skupaj z letalsko karto, bivanjem v ZDA, za nujno rehabilitacijo, obvezni kontrolni pregled, za posebne vadbene naprave bodo vsi stroški znašali okoli šestdeset tisoč evrov. "Kot vsi starši, tudi midva želiva za najino hčerko najboljše. V našem primeru je to najboljše, da bi Gaja shodila, da bi se lahko neovirano igrala s svojimi sovrstniki in da bi v življenju lahko počela vse, kar se drugim zdi samoumevno. "Ker na tej njeni poti največjo oviro predstavlja denar, se na vas obračamo s prošnjo za pomoč in vsak še tako majhen prispevek bo več kot dobrodošel," sta zaključila.

Vaš prispevek lahko nakažete na humanitarni račun ROTARACT KLUB-a GROSUPLJE  (www.rotaract-grosuplje.si):

TRR: SI56 0202 2025 6358 059
Sklic 00 14012011
Namen: Donacija za Gajo

Ali preko poštne nakaznice:
Gaja Ivančič, Soteska 61, 1240 Kamnik.

Zanjo so odprli tudi Facebook stran Za Gajine korake: www.facebook.com/ZaGajineKorake

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.