Slovenija
201 ogledov

"Za garderobo ne odgovarjamo!"

obešalniki, obleke Žurnal24 main
Gledališča, galerije, koncertne dvorane, gostinski objekti. Kako je z odgovornostjo, v primeru, da stranki zmanjkajo v garderobo odložene osebne stvari?

"Nedavno sem obiskala eno od galerij in s seboj sem imela tudi dežni plašč in dežnik. Na tabli blizu vhoda sem opazila obvestilo, da je oddaja stvari v garderobo obvezna, na naslednji tabli pa je bilo zapisano opozorilo, da galerija za oddane stvari ne odgovarja. Čeprav se mi oddaja plašča in dežnika v samopostrežno garderobo ni zdela varna, sem tako storila. Zanima pa me, ali galerija res nima nobene odgovornosti, če bi mi kaj ukradli?" Vprašanje je naslovljeno na Zvezo potrošnikov Slovenije.

Galerija se z opozorilom, da ne odgovarjajo za oddane predmete, ne more razbremeniti odgovornosti, ki jo ima po Obligacijskem zakoniku (741. - 746. člen). Določbe o gostinski hrambi iz Obligacijskega zakonika se namreč smiselno uporabljajo tudi za galerije, bolnišnice, železniške spalnike, diskoteke, organizirana taborjenja, prenočišča … Pravila so zavezujoča in se jih zavezanci z napisom, da za garderobo ne odgovarjajo, ne morejo razbremeniti.

Odgovarjajo do 50 tisoč evrov

Galerija je dolžna shraniti stvari, ki jih obiskovalci prinesejo s seboj in jih želijo dati v hrambo, razen če zanje nima primernih prostorov, ali če hramba stvari iz katerega koli razloga presega zmožnosti galerije. V opisanem primeru je galerija imela prostor za hrambo, zato odgovarja za morebitno škodo, ki bi jo obiskovalec utrpel zaradi poškodovanja, uničenja ali kraje stvari.

Galerija za škodo odgovarja v višini vrednosti stvari, največ pa do 50.000 evrov.

Odgovornost galerije je izključena le, če so stvari poškodovane ali uničene zaradi okoliščin, ki se jim ni bilo mogoče izogniti, ali pa, če je bil za uničenje ali poškodovanje stvari kriv obiskovalec. Bistveno je, da obiskovalec takoj, ko ugotovi, da je stvar poškodovana ali da je izginila, to prijavi galeriji. V nasprotnem primeru je namreč njegova pravica do odškodnine zelo omejena. Do nje je upravičen le, če je škoda nastala po krivdi galerije ali osebe, za katero galerija odgovarja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Harrison 06:24 14.november 2016.

    Točno tako. Potem pa se naj vsak ko stopi iz bazena obriše in posuši, nato pa naj skače po klinkerju !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:33 13.november 2016.

    Ma ne sam neka zdrava pamet more bit. Če je preveč mokro normalno da se neki naredi da kdo ne pade pa polom. Kako dokazovat kdaj je čist mal mokro pa kdaj je ornk pretirano mokro...to pa ne znam povedat ...prikaži več kako. Je pa lepo če skrbiš za varnost ne zato ker imaš korist ampak ker tud laži pol ponoč spiš.

  • Gigiiinjo 21:57 13.november 2016.

    ja pa pizdomaterno no. kaj naj en stoji na KOPALIŠČIH in puca vsakih 3 sekunde al kaj?