Slovenija
77 ogledov

"Za gostince je to smrt"

(Foto: Boštjan Tacol)
1/16
Žurnal24 main
V nedeljo je v Ljubljani začel veljati nov način plačevanja študentske prehrane - nekdanje papirnate študentske bone je zamenjal elektronski način plačevanja. Na terenu smo preverili, kako to deluje.
Fotozgodbo študentke Tanje Jelen, ki je obiskala pet lokalov v središču Ljubljane, si oglejte TUKAJ

Papirnate študentske bone, ki so še unovčljivi do njihove veljavnosti, je nadomestilo neposredno plačilo prehrane gostincem in uveljavljanje subvencije prek mobilnega telefona ali brezkontaktne čip kartice. Na terenu smo preverili, kako so gostinci seznanjeni z novostjo in kako so pripravljeni na elektronsko plačevanje študentske prehrane. Po prvih odzivih sodeč bo ta elektronska "poenostavitev", ki so jo uvedli pri ŠOU Ljubljana, najbolj obremenila ravno gostince. Če se bodo skrajšale čakalne vrste pred okenci za nakup bonov, se bodo najverjetneje pojavile nove vrste ob neposrednem plačilu prehrane. Tega se bojijo tako vsi gostinci v središču Ljubljane, ki smo jih obiskali, kot študentje, ki so zapisali svoje mnenje na to temo na različnih spletnih forumih.

V čakalni vrsti vsak dan
"Prej sem v vrsti morala čakati dvakrat na mesec, zdaj pa bom v vrsti morala stati vsak dan. Pa še gotovino bomo morali vlačiti s sabo. Prej si vzel bon in študentsko izkaznico, pa je bilo." Tako je zapisala ena izmed naših bralk na forumu ob članku Papirnatim bonom je odklenkalo.

"O prehajanju na nov način plačevanja prehrane so nas slabo obvestili. Na plačilnih mestih, kjer si lahko kupil bone, so imeli samo majhne prospekte o elektronskem plačevanju. Ko sem stala v vrsti za nakup bonov, sem po pogovoru drugih študentov lahko razbrala, da ne razumejo povsem, kako to deluje,"
nam je povedala študentka Tanja Jelen. Po njenem mnenju bo največja zmeda ob začetku novega šolskega leta, saj papirnati boni veljajo še do konca septembra. "Moti pa nas tudi, da moramo od enega do drugega obroka čakati štiri ure," je še povedala Jelenova. Zakaj je to moteče, pa je najenostavnejše ubesedil eden izmed udeležencev spletnih forumov: "Jaz bi več jedel :(."

Sistem preprost, a zamuden
Z Jelenovo smo obiskali pet priljubljenih lokalov v središču Ljubljane, kamor zahaja tudi precej študentov. Vsi so bili seznanjeni z novim načinom plačevanja študentske prehrane in nam znali pokazati delovanje prenosnega čitalca. Vsi so se tudi strinjali, da je sam proces plačevanja preprost, da pa se bojijo dolgotrajnih čakalnih vrst, ko bodo študentje spet preplavili Ljubljano. "Če plačuje samo en študent ali par študentov, ni komplikacij. Težavno bo, ko bomo imeli dvesto študentov na dan, prenos podatkov za vsakega študenta pa traja približno eno minuto!" je povedala Neža Negujčič iz Bachus centra. "Nov sistem je zanič. Vzame nam trikrat več časa. Ko bomo imeli skupino petnajstih študentov, bo obdelava podatkov trajala 15 minut! Za gostinca je to smrt," je bila še bolj v skrbeh Katja Vodišek iz Dabuda.

Če se bodo črnoglede napovedi o čakalnih vrstah ob elektronskem plačilu študentske prehrane izpolnile, bomo preverjali spet ob začetku novega šolskega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.