Slovenija
14 ogledov

Za grah velik konjiček

Pigmejski morski konjiček v dolžino meri okoli 1,27 centimetra. Žurnal24 main
Ameriški znanstveniki so predstavili deset najzanimivejših odkritih rastlinskih in živalskih vrst leta 2008. Med njimi sta tudi za grah velik morski konjiček in najmanjša kača na svetu.

Lani so znanstveniki po vsem svetu, največ v tropskih območjih, odkrili več tisoč novih vrst rastlin in živali. "Veliko ljudi si ne predstavlja, kako je naše znanje o živalskih in rastlinskih vrstah pomanjkljivo," je dejal direktor Mednarodnega inštituta za odkrivanje živalskih in rastlinskih vrst na univerzi v Arizoni Quentin Wheeler, ki je predstavil deset najzanimivejših na novo odkritih vrst.

TOP 10 odkritih vrst
1. Pigmejski morski konjiček (Hippocampus satomiae): V dolžino meri okoli 1,27 centimetra, znanstveniki pa so ga našli blizu indonezijskega otoka Derawan.

Palma, ki se po cvetenju sama uniči. © Kew Gardens

 
2. Samouničujoča palma ( Tahina spectablilis ): To rastlino so našli na severozahodu Madagaskarja. Njena značilnost je, da po spektakularnem cvetenju odmre. Našli so okoli 100 primerkov.
3. Dekofeinski kavovec ( Coffea charrieriana ): Rastlina, ki so jo našli v Kamerunu, je prva vrsta kavovca, ki proizvaja zrna brez kofeina.
4. Bakterija iz laka za lase ( Microbacterium hatanonis ): Japonski znanstveniki so omenjeno bakterijo našli v spreju za lase.
5. Premikajoča palčka ( Phobaeticus chani ): Najdaljša žuželka na svetu, ki so jo našli v Maleziji na Borneu. V dolžino meri 17,78 centimetra oziroma z nogami vred 28,321centimetra.

Najmanjša kača na svetu © Pennsylvania State University

 
6. Barbardoška nitna kača ( Leptotyphlops carlae ): Po prepričanju znanstvenikov gre za najmanjšo kačo na svetu, saj ta v dolžino meri samo 5,2 centimetra.
7. Bledi "duh" ( Selenochlamys ysbryda ): Naključno so jo našli v britanskem Walesu, natančneje v Cardiffu.
8. Zelo gibka lenoba ( Opisthostoma vermiculum ): Gre za edinstveno vrsto, ki so jo našli na limonovcu v Maleziji. Zanjo je značilno, da ima majhno lupinico, ki se vrti okoli štirih osi.
9. Gospodična v globokem modrem morju ( Chromis abyssus ): Gre za eno izmed najlepših vrst, ki so jih našli v globinah v bližini otoka Ngemelis v Palau.

Najdaljši insekt na svetu © Phasmid Study Group

 
10.  Fosilna mama ( Materpiscis attenboroughi ): Gre za izjemno redko fosilizirano ribo, ki so jo našli na zahodu Avstralije. Po ocenah znanstvenikov je fosil star 380 milijonov let.

Znanstveniki sicer še vedno razvrščajo svetovne živalske in rastlinske vrste, ki so jih našli leta 2008. So pa v petek znanstveniki objavili poročilo o novo odkritih vrstah v letu 2007. Teh je bilo kar 18.516, polovica od njih je bila žuželk. 75,6 odstotka na novo odkritih vrst je bilo uvrščenih med nevretenčarje, 11,1 odstotka med vodne rastline in 6,7 odstotka med vretenčarje.

"Zbiranje na novo odkritih rastlinskih in živalskih vrst z vsega sveta je pomemben del razumevanja zgodovine življenja," je dejal Wheeler in dodal, da je to odkrivanje v našo korist, saj tako lahko vidimo, kako hitro se spreminja življenje na našem planetu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.