Slovenija
23 ogledov

Za grobove na sodišče

Žale želijo denar, ministrstvo pa pravi, da za plačilo ni pravne podlage. (Foto: Žurnal24 main
Tožba. Pokopališče Žale in ministrstvo za delo na sodišču.

Za dobrih 30 tisoč evrov javno podjetje (JP) Žale toži ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ).

“Dolguje nam stroške vzdrževanja dveh vojnih grobišč za leto 2004 in prve štiri mesece leta 2005,” je povedal Robert Martinčič, direktor pokopaliških dejavnosti v podjetju Žale. Natančneje gre za spominski park, kjer je spomenik padlim in umrlim v boju proti okupatorju Slovenije 1941 –1945 in oddelkov 29 in 30b.

Na ministrstvu pravijo, da Žale od njih zahtevajo najemnine in povračila stroškov za urejanje vojnih grobišč na območju pokopališča Žale. Kot pravijo, jim ne morejo ugoditi in plačati zahtevanega, ker je v zakonu o vojnih grobiščih določeno, da se za vojne grobove na javnih pokopališčih ne plačujejo najemnine. Za opravljena dela pa po njihovih besedah niso imeli sklenjenih pogodb oziroma pravne podlage za plačilo.

Obravnava na Okrožnem sodišču v Ljubljani, ki bi morala biti ta teden, je bila preložena na oktober. Sicer pa sta, kot pravijo, ministrstvo in javno podjetje razmerja že uredila. Za vzdrževanje vojnih grobišč, kjer so pokopani tuji vojaki, je MDDSZ sklenilo pogodbe z veleposlaništvi Italije, Nemčije in Avstrije, za vzdrževanje preostalih grobišč na pokopališču pa so z javnim razpisom izbrali JP Žale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.