Slovenija
14 ogledov

Za Grosuplje 707 evrov več

Za krajše občasne programe je predlagano desetodstotno sofinanciranje. (Foto: Iv Žurnal24 main
Vrtci. Razlike cen v vrtcih po naših podatkih 17-odstotne, po podatkih ministrstva stoodstotne. Načrti ministrstva. Leta 2012 naj bi starši začeli vrtce plačevati enako v vseh občinah.
vrtci cene | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Primerjava. Cene vrtcev se med občinami razlikujejo tudi do 17 odstotkov, smo ugotovili. Starši bi za otroka, starega med tri in šest let, brez popusta v Grosupljem v 11 mesecih plačali okoli 707 evrov več kot tisti v Celju.

Sprememba sistema financiranja vrtcev pa bi takšno neenotnost odpravila, obljubljajo na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ). "Če bo sprememba deležna ustrezne podpore, bi se lahko uveljavila že s prvim januarjem 2012," pravijo.

Trije plačilni razredi
Na MŠŠ ugotavljajo, da se za istovrstni program v vrtcih cene razlikujejo za skoraj sto odstotkov, "kar je nesprejemljivo". Sprememba sistema financiranja predvideva kritje stroška dela zaposlenih v vrtcih iz državnega proračuna, kritje stroškov materiala pa iz proračunov občin. "Tako bi občine za vrtce iz svojih proračunov zagotavljale bistveno manjši delež sredstev," pojasnjujejo na MŠŠ.

Sprememba sistema financiranja vrtcev bi po njihovih navedbah omogočila tudi spremembo sistema plačila po plačilnih razredih. Iz dosedanjih osmih bi nastali trije dohodkovni razredi, glede na dohodkovni razred pa bi starši plačevali isto ceno ne glede na kraj vrtca.

"S tem bodo razlike med cenami bistveno manjše, saj bo država pokrila stroške dela, ki je danes glavni povzročitelj velikih razlik," meni Božena Bratuž, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije. Plače v strukturi cene po njenih besedah predstavljajo okoli 80 odstotkov, materialni stroški pa 20. Cene pa ne bodo povsem enake, ker so odvisne tudi od starosti vrtca, od tega, ali zahteva veliko vzdrževanja, in podobno.

Čakajo tudi eno leto
Najdaljša čakalna doba za sprejem, ki so jo navedli v nekaterih vrtcih, je eno leto. Trenutno so po naših informacijah čakalne dobe daljše za prvo starostno obdobje, za drugo starostno obdobje jih ponekod sploh ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.