Slovenija
18 ogledov

Za hrano delamo manj in jo tudi potrošimo manj

nakup hrana nakupovanje Profimedias
V zadnjem desetletju statistični urad ugotavlja, da potrošimo manj hrane. Posamezne obroke pa si prislužimo v krajšem času.

Gospodinjstva so za nakup hrane, ki predstavlja pomemben delež izdatkov za življenjske potrebščine, so zadnjem letu povprečno porabila več kot 2.000 evrov letno. Posameznik je za hrano tako leta 2012 odštel povprečno 985 evrov, osem let prej pa skoraj 150 evrov manj.

hrana | Avtor: SURS SURS
Četrtina denarja za meso

Največji delež sredstev, namenjenih za nakup živil, so gospodinjstva potrošila za nakup mesa, za kar odštejemo četrtino porabljenih sredstev za hrano. Nato sledi nakup kruha in žitaric, mleka, sira in jajc in pa sladkarij.
 
Zanimivo pa je, da se je potrošnja vseh izmerjenih vrst kupljene hrane postpno zmanjšala. Slovenci smo v zadnjem desetletju tako najbolj zmanjšali nakupe kruha in mesa. Če je leta 2004 povprečno gospodinjstvo za kruh in pekovsko pecivo kupilo 50 kilogramov kruha, ga zdaj gospodinjstvo nakupi skoraj 16 kilogramov manj. Za skoraj polovico pa se je zmanjšala tudi potrošnja govejega mesa.
 

V desetletju do kilograma banan več

Podatki pa izkazujejo, da je potrebno za posamezne obroke delati manj časa kot pred slabim desetletjem. Z zaslužkom enega dne smo leta 2004 kupili kilogram črnega kruha, kilogram belega riža, kilogram govejega mesa, kilogram sveže postrvi, po en kilogram jabolk, krompirja in endivije ter 100-gramski zavitek kave, zavitek čaja in po en liter mleka, jedilnega olja in medu. Lani po smo z dnevnim zaslužkom kupili še kilogram banan. Najbolje pa nam je šlo leta 2009, ko smo s povprečnim zaslužkom lahko nakupili še testenine in hruške.

Hrana  | Avtor: SURS SURS

 

Komentarjev 1