Slovenija
10 ogledov

Za Hrvaško gorijo le zelene luči

Ciljni datum referenduma o arbitražnem sporazumu je 6. junij, je potrdil Balažic Žurnal24 main
10:7. To je bil rezultat, s katerim je odbor za zunanjo politiko podprl zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško.

Kot je bilo pričakovati, so ratifikacijo sporazuma podprli koalicijski poslanci, opozicija pa ji je nasprotovala, ker Sloveniji ne zagotavlja teritorialnega stika z mednarodnimi vodami.

Poslanci SDS so celo pozvali k prekinitvi postopka ratifikacije in začetku novih pogovorov.

Kako bo rešeno vprašanje varčevalcev NLB?
Uradni govorec zunanjega ministrstva Milan Balažic pa je povedal, da so za pristopna pogajanja Hrvaške z Evropsko unijo s strani Slovenije prižgane same zelene luči in da država nima nobenih zadržkov več pri odpiranju ali zapiranju novih poglavij.

Zelena luč gori tudi v zvezi s problematiko delovanja Nove Ljubljanske banke na Hrvaškem, ki zaradi nerešenega vprašanja varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke ne sme delovati na hrvaškem trgu. Balažic je pojasnil, da "so slovenski pogajalci očitno to vprašanje uspešno vpeljali v skupna pogajalska izhodišča". Kakšne naj bi bile rešitve tega vprašanja, pa ni razkril.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.