Slovenija
11 ogledov

Za invalide več ugodnosti

Minister Ivan Svetlik je invalidom pred jutrišnjim mednarodnim dnevom zaželel, d Žurnal24 main
Za prilagoditev vozil in pripomočke invalidom štiri milijone evrov.

Invalidi bodo, če bo sprejet predlog zakona o izenačevanju možnosti invalidov, ki ga je včeraj predstavilo ministrstvo za delo, deležni novih ugodnosti:

– država jim bo sofinancirala pripomočke za premagovanje komunikacijskih ovir, kot so prilagojeni telefoni in zvonci za gluhe ter osebni računalniki s kamero,

Vsak 12. je invalid
Obeležitev. Jutri je mednarodni dan invalidov. V Sloveniji je invalid vsak 12. državljan.

– sodišča in upravni organi jim bodo morali omogočiti spise v zvočnem zapisu ali braillovi pisavi,

– gibalno ovirani invalidi bodo vsakih šest let lahko uveljavljali plačilo stroškov za prilagoditev vozila.

O upravičenosti posameznika do omenjenih pravic bo presojal rehabilitacijski inštitut Soča. Država bo pripomočke in prilagoditev vozil zaposlenim invalidom krila v 85 odstotkih, tistim, ki prejemajo socialno pomoč, pa v celoti. Za omenjene ukrepe je država namenila štiri milijone evrov na leto.

V petih letih po uveljavitvi zakona se bo moral invalidom prilagoditi tudi javni mestni prevoz, v 15 letih pa medkrajevni in železniški promet ter javne zgradbe. Za kršitelje med fizičnimi osebami je predvidena globa 2.500 evrov, med pravnimi pa 40 tisoč.

Javna razprava o predlogu zakona bo potekala do sredine januarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.