Slovenija
37 ogledov

Za isto cepivo istega proizvajalca dve različni ceni

Ker cepiva ni dovolj, bodo nekatere cepili prednostno. Žurnal24 main
Na inštitutu za varovanje zdravja nepravilnosti pri javnih naročilih, obračunavanju plač in plačevanju nezgodnega zavarovanja.

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) je med letoma 2009 in 2012 izvajal ločena naročila štirivalentnega cepiva proti okužbam HPV, je v reviziji delovanja IVZ odkrilo Računsko sodišče (RaS). Cepivo istega (edinega) dobavitelja za samoplačnike je bilo za 36 odstotkov dražje kot cepivo, namenjeno za šestošolke, ki ga krije osnovno zdravstveno zavarovanje. Zaradi ločenega naročanja cepiva proti okužbam s HPV je inštitut za nakup istovrstnega štirivalentnega cepiva, ki se ne financira iz sredstev obveznega zavarovanja, skupno plačal okoli 150.000 evrov več.

RaS je odkrilo tudi, da je IVZ pri nabavah materialov in storitev, ki jih je bilo za 14 milijonov evrov, večkrat ravnal v neskladju s predpisi o javnem naročanju.

Previsoke plače

Računsko sodišče IVZ očita tudi nepravilnosti pri določanju osnovne plače in nepravilno obračunavanje doseženih napredovanj. Izplačali so za 39.500 evrov preveč plač in za 850 evrov prenizke plače. Kot pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je naslednik IVZ, so na podlagi inšpekcijskega pregleda vse nepravilnosti glede plač odpravili že pred revizijo. Izjema so nepravilnosti pri prevedbi plač nekaterih zdravnikov, kjer je IVZ sledil navodilom ministrstva za javno upravo. 
Prav tako je IVZ odpravil plačevanje nezgodnega zavarovanja za zaposlene, ki do tega niso upravičeni. Za neupravičeno zavarovanje so sicer plačali za 15.800 evrov premij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.