Slovenija
33 ogledov

Za istospolne poroke in proti posvojitvam otrok

Homoseksualnost EPA
Poroke istospolnih parov podpira skoraj 60 odstotkov slovenske javnosti, razkriva tokratna anketa Dela.

Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je vložila ZL, podpira 51 odstotkov vprašanih, 42 odstotkov pa predlogu nasprotuje. Še več anketirancev, 59 odstotkov, podpira poroke istospolnih parov, 37 odstotkov pa jih temu nasprotuje.

Za večino vprašanih pa ni sprejemljivo, da bi istospolni pari posvajali otroke, saj jih 55 odstotkov temu nasprotuje, medtem ko je za 38 odstotkov to sprejemljivo.

V anketi so se dotaknili tudi vprašanja financiranja osnovnih šol ter anketirance vprašali, ali bi se strinjali s spremembo ustave, ki bi zagotovila državno financiranje zgolj javnih šol, kar predlagajo v SD. Pritrdilno jih je odgovorilo 47 odstotkov, da mora država zagotoviti enake pogoje financiranja javnim in zasebnim šolam, pa jih meni 43 odstotkov.

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje o izgradnji drugega tira med Divačo in Koprom. To podpira kar 84 odstotkov sodelujočih v anketi, šest odstotkov pa jih načrta ne podpira. Večini, 57 odstotkom, se sicer cena 1,4 milijarde evrov ne zdi sprejemljiva, 11 odstotkov pa jih meni, da je primerna.

Anketo je med 10. in 11. februarjem na vzorcu 400 anketirancev opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Komentarjev 5