Slovenija
9 ogledov

Za izredno sejo o poplavah

Poplave so povzročile ogromno škodo po vsej državi. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
SLS in SDS zahtevata izredno sejo državnega zbora o poplavni varnosti. Koalicijske stranke ocenjujejo, da je najprej potreben dogovor z vlado, kako obravnavati omenjeno tematiko.

Poslanska skupina (PS) SDS je na kolegij predsednika državnega zbora (DZ) naslovila predlog za dogovor o sklicu izredne seje DZ o poplavni varnosti. Pred tem so v SLS zahtevali, naj to problematiko obravnava odbor za okolje.

Štiri koalicijske poslanske skupine so danes predstavile svoje stališče: kot je dejala predsednica odbora DZ za okolje in prostor Breda Pečan, je ravno SLS prva začela zbirati podpise za izredno sejo. Po tem, ko so obiskali tudi koalicijske stranke, so te predlagale sestanek s predsednikom vlade Borutom Pahorjem namesto izredne seje.

"Z SLS smo se nato dogovorili, da se v torek vse poslanske skupine sestanejo s predsednikom vlade in resornimi ministri in se dogovorijo, kako ukrepati in kaj storiti, torej ali sklicati izredno sejo DZ ali zadevo peljati drugače," je dejala Pečanova. Po prepričanju koalicije gre namreč za zahtevno strokovno vprašanje, "ki ni rešljivo s tem, da se zaseda na izrednih sejah DZ in njegovih delovnih teles, ampak je tudi stvar skupin in organov, ki morajo sanirati posledice poplav in pripraviti paket ukrepov za izvedbo ukrepov za preprečevanje poplav".

Nekonstruktivno: seja na sejo
V SDS so predlagali še, da podpise prispevajo vse poslanske skupine, da bi se tako izognili nepotrebnemu političnemu prestižu o tem, kdo je kaj predlagal. Pečanova glede predloga SDS pravi, da SLS ravna kot konstruktivna opozicija, medtem ko SDS kot destruktivna opozicija. "Sklicevati namreč eno izredno sejo čez drugo, medtem ko so v Sloveniji druge hude težave, ni konstruktivno," je dejala. Sejo odbora za okolje, ki jo zahteva SLS, bo sklicala za 6. oktober.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.