Slovenija
10 ogledov

Za jamo se zanima tudi Postojna

Družba Turizem Kras bo skladno s koncesijsko pogodbo še 18 let upravljala z našo Žurnal24 main
Na razpis za oddajo ponudb za nakup Krasa Turizma je prispelo osem nezavezujočih ponudb. K okoljskemu ministru 25 tisoč podpisov podpore za Postojnsko jamo.

Kot so sporočili iz Istrabenz Turizma, bodo v petnajstih dneh najboljše in najprimernejše ponudnike pozvali k oddaji zavezujočih ponudb. Odločitev o tem, kdo bo kupec, bo predvidoma sprejeta junija.

Oddajo ponudbe so potrdili v občini Postojna, ki je ponudbo kot nosilni partner v okviru javno-zasebnega partnerstva oddala v ponedeljek.

Omenjena občina se je v nakup družbe aktivno vključila zato, ker so se v javnosti pojavile špekulacije o tem, da je konzorcij lokalnega gospodarstva, ki se je oblikoval v okviru postojnske območne gospodarske zbornice, samo fasada za špekulativni nakup družbe, ki upravlja s Postojnsko jamo, s strani enega od lokalnih podjetnikov, predvsem pa zaradi zaskrbljenosti postojnske in širše javnosti, ki je s podpisi podprla pobudo Društva 23. april.

K ministru z zahtevo po spremembi zakona
Medtem pa so k okoljskemu ministru Roku Žarniću ob 11. uri prišli podporniki spremembe zakonodaje na področju upravljanja Postojnske jame.

Kot nam je pred prihodom povedal predsednik društva 23. april Jerko Čehovin, so zbrali okrog 10.600 podpisov, profil na Facebooku Postojnske jame ne damo ima 14.700 podpornikov.

Torej je več kot 25 tisoč Slovencev in Slovenk zaskrbljenih, kaj se bo zgodilo s tem podzemeljskim biserom.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"
S podpisi ne zahtevamo referenduma, pač pa spremembo zakona. Pričakujemo, da bo politika na podlagi naših opozoril sposobna oceniti, da zakon ni dober za Postojnsko jamo," je na tej točki še optimističen Čehovin.

"Če se vlada ne bo odzvala, bomo zahteve stopnjevali prek poslanskih skupin, ki jih pozivamo, naj pozabijo na politične razlike in naredijo nekaj dobrega za Primorsko in Kras."

Če tudi to ne bi uspelo, bodo začeli zbirati podpise za referendum, še napove Čehovin in doda, da je res nerazumno, da imajo v radiju 30 kilometrov dva povsem različna koncepta upravljanja naravnih vrednot.

Medtem ko z Lipico in Škocjanskimi jamami upravlja javni zavod, naj bi s Postojnsko jamo kapital, ki pa ga – tako opozarjajo – mika samo dobiček z vstopninami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.