Slovenija
61 ogledov

Za kaj smo pokurili izposojene milijarde

grad porabe J. Z.
Slovenija se je od leta 2007 zadolžila za vrtoglavih 21 milijard evrov. Za kaj smo porabili ta denar, ni mogoče izvedeti. Četrtina vsega pobranega denarja gre sicer za pokojnine.

Za kaj natančno smo porabili teh 21 milijard, ki smo si jih izposodili, ni mogoče izvedeti, niti za 15 milijard, ki smo si jih izposodili od leta 2010. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za finance, se država lahko zadolži za izvrševanje proračuna, ta pa deluje po načelu integralnosti, kar pomeni, da se vsi prihodki lahko porabijo za vse odhodke. Izjemo, da se mora določen vir porabiti namensko, lahko določi le zakonodaja. Na vprašanje, ali smo 21 milijard porabili za vzdrževanje statusa quo, so na ministrstvu za finance odgovorili, da "gre za pavšalno oceno, ki jo brez podrobnejše obrazložitve je težko komentirati“. 

Obstoječi konsenz je, naj se preveč troši

"V državi je dosežen splošen družbeni konsenz glede izdatkov, ki naj se financirajo iz javnih sredstev. Tako je doseženo soglasje glede delovanja ključnih socialnih sistemov države, višine plač v javnem sektorju, drugih zakonskih obveznosti. Upoštevaje zgolj državni proračun, lahko ugotovimo, da je približno 87 odstotkov proračuna vnaprej 'fiksiranega' z zakonskimi obveznostmi, katerih plačilo je treba zagotavljati. Če bi želeli zagotoviti hitrejše zniževanje javnofinančnega primanjkljaja oziroma konsolidacijo javnih financ, je treba doseči nov družbeni konsenz o tem, katere stroške je treba financirati iz proračunskih virov, katere pa prevaliti na ramena posameznikov oziroma v privatno sfero,“ pojasnjujejo na ministrstvu za finance. 


tabela poraba države | Avtor: J. Z. J. Z.
Za pokojnine gre četrtina vsega pobranega denarja

Pri razmisleku o novem konsenzu pa je pomembno vedeti, za katere namene se porabljajo sredstva, ki se zagotovijo s plačevanjem davkov in prispevkov ter z zadolževanjem, še opozarjajo na ministrstvu za finance. Največ, 4,3 milijarde smo lani porabili za pokojnine, za obrambo pa najmanj, le 362 milijonov evrov. Za socialno zaščito, zdravstvo in izobraževanje porabimo po dobri dve milijardi evrov na leto, za javni red in varnost pa le 600 milijonov evrov. Zanimivo, gospodarske dejavnosti stanejo dvakrat več kot šport, kultura in religija skupaj.  Lani smo se sicer za 2,8 milijarde evrov zadolžili tudi za sanacijo bank.

Komentarjev 2
  • vladek 06:46 20.julij 2014.

    Stanivnik pa ostala b....imajo lepe pokojnine,in to brez enega dneva delovne dobe.Celo eden dobiva borčevsko pokojnino,a star je bil 6 let ko se je končala vojna.Malo si zamislite.Meni so pa vzeli 200 eura od regresa

  • Sarko Sarko 10:34 19.julij 2014.

    kaj pa za plače javni upravi - tega podatka pa ni v tem prispevku ,ker bi bil seveda odstotek prevelik.