Slovenija
63 ogledov

Za klopa 24 evrov

Alenka Trop Skaza, predstojnica oddelka za epidemiologijo na celjskem zavodu za Žurnal24 main
Nenujno. V nekaterih zdravstvenih domovih odstranitev klopa zaračunajo, drugje ne.

“Zaradi odstranitve klopa so me napotili v samoplačniško ambulanto,” nas je opozorila bralka iz Laškega. Klopa si, ker je bil izjemno majhen, s pinceto ni mogla odstraniti sama. Za to storitev bi v laškem zdravstvenem domu (ZD) plačala 20, v Celju in Slovenskih Konjicah pa 24 evrov.

“To zmore vsak sam”
“Da bi te storitve zaračunavali, slišim prvič. Je pa res, da to ne spada v dežurno ambulanto. Klopa se da preprosto odstraniti s posebno pinceto,” pravi Alenka Trop Skaza z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. Kot je dodala, zlasti Celjsko in Koroška v slovenskem merilu izstopata po okuženosti klopov.

“Zdravstvena zavarovalnica nam tega ne povrne,” je povedala Jasna Satler, glavna sestra v ZD Slovenske Konjice, kjer to obravnavajo kot mali poseg. “Ljudi zato ne odganjamo, res pa je takih primerov zelo malo,” je dodala. “ZD cene oblikujejo sami, potrdijo jih sveti zavoda. Če je poseg potreben, strokovno presodi le zdravnik, in če je, to spada v sklop zdravljenja, sicer ne in se lahko zaračuna,” je pojasnil Franc Sintič iz celjske enote zavoda za zdravstveno 
zavarovanje.

Vse več otrok
“Pacienta s klopom obravnavamo kot vsakega drugega. Pregledamo ga in mu klopa odstranimo,” je dejala Jožica Eder, glavna medicinska sestra v mariborskem ZD dr. Adolfa Drolca, kjer odstranitve klopa ne zaračunavajo. Tak poseg je brezplačen tudi v ptujskem ZD. “V tem času pa opažamo povečanje števila otrok, ki jih starši zaradi klopov pripeljejo tudi v dežurne ambulante,” so povedali na Ptuju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.