Slovenija
33 ogledov

Za klopnim meningitisom letos zbolelo le 70 ljudi

Tzlepotazdravje 20.10.11, klop, foto: shutterstock Shutterstock
V povprečju jih sicer vsako leto zboli okoli 250, največ ravno poleti.

Po besedah Marte Grgič Vitek z inštituta za javno zdravje je to lahko delno tudi posledica slabšega vremena, zaradi česar se ljudje manj gibljejo v naravi.

Čeprav je v Sloveniji z virusom klopnega meningoencefalitisa okuženih manj kot pol odstotka klopov in čeprav večina oziroma okoli dve tretjini okužb z virusom klopnega meningoencefalitisa poteka brez bolezenskih znakov, v povprečju letno zboli okoli 250 ljudi.

Letos smrtnega primera zaradi tega virusa še ni bilo, lani pa je za klopnim meningoencefalitisom zbolelo 308 ljudi, eden je umrl. Leto poprej je bilo 164 primerov te bolezni.

Pri odstranjevanju se izogibajte raznim mazilom

Najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi, je sicer lymska borelioza. Proti tej bolezni ni cepiva, zato so splošni preventivni ukrepi proti klopom ob gibanju v naravi nujni tudi, če je posameznik cepljen proti klopnemu meningoencefalitisu.

Če na telesu vseeno opazimo klopa, ga je treba čim prej odstraniti. Prej ga odstranimo, manjša je možnost okužbe za lymsko boreliozo. Pri meningoencefalitisu sicer okužba nastane zelo hitro po vbodu, pri lymski boreliozi pa povzročitelj potrebuje vsaj nekaj ur, da nas okuži, pojasnjuje Grgič Vitkova.

Klopa odstranimo tako, da ga s koničasto pinceto primemo čim bližje koži in ga nato z enakomernim gibom izvlečemo. Če kakšen del klopa ostane v koži, ga je treba čim prej odstraniti. Grgič Vitkova odsvetuje uporabo olj, krem, petroleja ali mazil pri odstranjevanju.

"Ko greste v naravo, se zaščitite"

Grgič Vitkova priporoča, da se ob gibanju v naravi zaščitimo z oblačili tako, da imamo čim več pokrite kože. Hlačnice in rokavi naj bodo pri koncu stisnjeni. Prav tako svetuje zaprto obutev. Oblačila naj bodo svetle barve, da lahko klopa kar najhitreje opazimo. Na odkritih delih kože je priporočljiva uporaba repelentov. Po vrnitvi domov pa je treba telo pregledati in morebitnega klopa odstraniti. Vsekakor pa Grgič Vitkova ne priporoča, da bi se klopom izogibali tako, da bi manj hodili v naravo.

Podatka o deležu cepljenega prebivalstva za letos še ni, sicer pa se redno cepi okoli sedem odstotkov prebivalstva. Še pred poletjem je priporočljivo prejeti vse tri doze cepiva, a je med poletjem možna tudi hitra shema cepljenja, če želimo čim prejšnjo zaščito. Grgič Vitkova ob tem poudarja, da zaradi cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu ne moremo zboleti, saj je v cepivu mrtev virus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.