Slovenija
17 ogledov

Za kolesarje višje globe kot za motoriste

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Novela zakona o ohranjanju narave kolesarjem dovoljuje v naravi vožnjo po urejenih in utrjenih poteh. Za kršitelje so predvidene globe, tudi zaseg vozila.

Ureditev po noveli zakona o ohranjanju narave velja tako za motorna vozila kot kolesa in za vozila na druge lastne pogone. Jelka Kremesec Jevšenak z direktorata za okolje je poudarila, da je v noveli zakona o ohranjanju narave dana možnost za razvoj posebnih območij za vožnjo v naravnem okolju, kar bo vsaka občina lahko določila v prostorskih načrtih.

Novela še vedno prepoveduje vožnjo v naravnem okolju, razen če je to v skladu s predpisi in če to dovoli lastnik zemljišča. Izjeme veljajo tudi za gospodarske dejavnosti, kot so čebelarska, gozdarska in druga dela. Popolna prepoved velja le za rekreativno vožnjo. 

Novela dovoljuje tudi javne prireditve za vožnjo v naravnem okolju za motorna vozila in kolesa, vendar pa je potrebno predhodno pridobiti soglasje Zavoda RS za varstvo narave. V kolikor je trada v gozdnem prostoru oz. na kmetijskem zemljišču, morata soglasje dati tudi Zavod za gozdove in kmetijsko-svetovalna služba. 

Ne smejo na planinske poti in v gozd

V naravnem okolju se kolesarji lahko vozijo po utrjenih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljalec poti. Za utrjeno pot se šteje pas zemljišča, ki se uporablja za hojo ali vožnjo in je za ta namen tudi utrjen. Ne velja pa za planinske poti in za gozdni prostor. 

"Po urejenih poteh je sedaj vožnja dovoljena, še vedno pa imajo lastniki in upravljalci možnost prepovedi vožnje po njihovem območju. To se nam zdi primeren kompromis," je dejal Uroš Vajgl z direktorata za okolje. Dodal je tudi, da bodo novo vlado opozorili na neskladnost novele glede sankcij, saj so nekatere sankcije za prekrške s kolesi višje od nekaterih prekrškov z motornimi vozili. 

Globa za kolesarja, ki krši določila vožnje v naravnem okolju (lažji prekršek) je 100 evrov. Globa za posameznike, ki se vozijo, ustavijo ali parkirajo vozila na motorni pogon, tudi motoriste, pa znaša od 40 do 100 evrov. Do spremembe zakona se novela izvaja v trenutni obliki. 

Lahko zasežejo avto

Nadzor bodo izvajali inšpektorji za okolje, naravovarstveni nadzorniki, policija in tudi inšpektorji za lovstvo, gozdarstvo, ribištvo in kmetijstvo. Nadzorniki bodo lahko ustavili in evidentirali kršitelja. Med ukrepi, ki jih bodo lahko uporabili, je tudi zaseg vozila na motorni pogon. To lahko storijo, če je voznik vozil nad gozdno mejo v naravnem okolju ali v zavarovanem območju ter če je bil voznik v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za isti prekršek. 

Inšpektorji bodo od konca julija do konca septembra izvajali poostren nadzor vožnje v naravnem okolju skupaj z nadzorom po uredbi o varstvi samoniklih gliv na območju celotne države.

Komentarjev 4
 • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:34 02.oktober 2014.

  medtem se pa tajkunski kralji in njihovi najbližji še zmer lomastijo z nakradenim družbenin bogastvom.

 • erikkk 11:18 25.julij 2014.

  ja logika ... kolesarjev je veliko več pa se splača ...so pa zadnje čase skoraj vse ceste opremili z radarji tako da vozite po predpisih ... veliko jih je prejelo domov položnice za kazen

 • Avatar praufo
  praufo 10:43 25.julij 2014.

  Pa sej se ti zmeša od vse te birokracije. A ti birokrati res nimajo kaj bolj pametnega počet ? Kaj je zdej to urejena pot ? A je to kolovoz, al kaj ? Mogoče makadam ? Vse bo ratalo tako ...prikaži več strašno urejeno, da brez odvetnika ne boš upal stopit niti na svež zrak. Upam da tudi ta ne bo nekoč v privat lasti. Kam gremo, kam gremo ... ? Bog se usmili.