Slovenija
66 ogledov

Za konec sankcij zoper Rusijo

Obisk ruskega predsednika vlade Dimitrija Medvedjeva
1/3
Saša Despot
Premier Miro Cerar in predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev sta danes po pogovorih v Ljubljani poudarila, da so sankcije, ki jih je proti Rusiji zaradi ukrajinske krize uvedla Evropska unija, prizadele gospodarstvi obeh držav. Strinjala sta se, da je končanje sankcij v interesu vseh.

Premierja sta se strinjala, da se je blagovna menjava zmanjšala tudi zaradi padca cen energentov, ne le zaradi sankcij. Slednje po besedah Dimitrija Medvedjeva prispevajo kakih 20 odstotkov, so pa negativen dejavnik, zato je v pogovorih s slovenskim kolegom ponovil stališče, da sankcije zavirajo razvoj in ovirajo gospodarsko sodelovanje.

"Ker sankcij ni začela Rusija, ampak EU, od unije tudi pričakujemo, da jih bo prva ukinila. S sankcijami se ne da reševati težav," je še ponovil Medvedjev in izrazil prepričanje, da se bo sodelovanje s Slovenijo nadaljevalo. Slovenski premier Miro Cerar se je strinjal, da sankcije prizadenejo obe strani, zato je v interesu vseh, da se končajo, še bolj pa je to v interesu vseh ljudi, vpletenih v konflikt.

Če bodo izpolnjeni pogoji, smo za ukinitev sankcij

Medvedjev je izrazil pričakovanje, da bo Slovenija še naprej imela zmerno stališče v okviru EU. Kot je pojasnil, gre za to, da EU ni enotna, v njej so tako države, ki imajo glede odnosov z Rusijo zmerno stališče, kot take z zelo čustvenimi odnosi in "fantomskimi bolečinami".

Cerar je zagotovil, da bo stališče Slovenije glede sankcij in odnosov do Rusije ostalo enako kot doslej. Če bodo izpolnjeni pogoji za ukinitev sankcij, bo Slovenija po Cerarjevih besedah zadovoljna, da bodo sankcije ukinjene.

Slovenski premier je še dejal, da je ruskega kolega seznanil s stališči Slovenije glede Ukrajine, med drugim, da podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine in spoštovanje dogovorov iz Minska ter si prizadeva za dialog. Predsednik ruske vlade pa je v pogovorih ponovil stališče Moskve, da konflikta ne bi smeli reševati z vojaškimi sredstvi temveč z dialogom med vpletenimi stranmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.