Slovenija
24 ogledov

Za Krebsovo ovadba zaradi "zvijač"

Žurnal24 main
Kazenska ovadba. Krebsova naj kazensko odgovarja za svoje "zvijače". Ovadbo napovedala tudi ministrica.

Del sindikatov javnega sektorja bo v petek proti ministrici Irmi Pavlinič Krebs vložil kazensko ovadbo. Večina javnih uslužbencev namreč do danes ni dobila izplačane tretje četrtine izravnave plačnih nesorazmerij.

“Ministrica je na zvijačen način z vložitvijo tožbe za razvezo 50. člena kolektivne pogodbe pridobila čas, v katerem je del sindikatov prepričala, naj podpišejo aneks o zamiku plačne reforme,”
razlaga odvetnik sindikatov Bojan Grubar.

Vračanje četrtink
Navodila. Ministrstvo za javno upravo bo imelo seznam zavodov, ki so izplačali tretjo četrtinko, šele januarja. Po podatkih skupnosti občin je četrtinko zaposlenim izplačalo 74 občin. Pisnega navodila vlade, ali in kako morajo denar vrniti, še niso dobili.

Ni ravnala zavestno
Ovadba temelji na 196. členu kazenskega zakonika, ki govori o kršitvi temeljnih pravic delavcev, kadar nekdo zavestno ne ravna po pravilih. “Moje mnenje je, da ne gre za kaznivo dejanje,” pravi pravnik Rajko Pirnat. “Menim, da je bila ministrica prepričana, da ravna skladno s pravili. Zavestna kršitev pravil bi pomenila, da ve, da nima prav, vendar ravna drugače,” dodaja.

Pavlinič Krebsova napoveduje, da bo proti Posedijevim sindikatom tudi sama vložila kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja podaje lažne kazenske ovadbe. Sindikati so bili seznanjeni, da denarja za plačilo odprave plačnih nesorazmerij ni, poudarja ministrica. “Če je tako, se lahko vsi delodajalci sklicujejo na to, da pogodb ne morejo izpolniti, ker nimajo denarja,” odgovarja Grubar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.