Slovenija
21 ogledov

Za kredit koncesijo?

“Želimo si, da bi Turizem Kras dobil lastnika, ki bi predvsem imel dovolj dodatn Žurnal24 main
Turizem Kras. V območni LDS pomisleki glede občinske ponudbe. Med favoriti Kolektor.

Neuradno smo izvedeli, da je Istrabenz turizem prejel pet zavezujočih ponudb za nakup Turizma Kras. Poleg že znanih ponudnikov – Občine Postojna, konzorcija lokalnega gospodarstva, goriške družbe KB 1909 in družbe Batagel&Co. iz Postojne – je po naših informacijah med najboljšimi ponudniki idrijski koncern Kolektor, kjer pa včeraj za izjave niso bili dosegljivi.

Ugibanja in neznanke

1 milijon evrov koncesije Turizem Kras zdaj plačuje Občini Postojna.

Občina Postojna namerava ob prevzemu v družbi obdržati le 25-odstotni delež plus eno delnico. “Kdo zagotavlja, da bodo zasebni partnerji pripravljeni odkupiti preostanek, kot načrtuje občina?” je opozoril Uroš Petohleb, predsednik postojnskega območnega odbora LDS, ki se sprašuje, kje bo občina ob vseh svojih finančnih obveznostih, ki so blizu limita, sicer sploh dobila dovolj denarja za kupnino. “Če si zamišljajo, da bodo kredit odplačevali s koncesijo, potem to ni nič drugega kot neke vrste menedžerski prevzem,” je povedal Petohleb in dodal, da bi moral novi lastnik še najmanj 20 milijonov evrov vložiti v nujno obnovo infrastrukture, nov hotel … Koncesija pa bi se morala v večji meri pretakati neposredno v turizem.

Skrivajo zaradi konkurence
Z občine, ki je ponudbo oddala prek svoje novoustanovljene družbe Postojnska jama, so nam na vprašanje o finančni konstrukciji odgovorili, da je vse odločitve sprejel občinski svet (na za javnost zaprti seji).

“Sprejeta je bila odločitev, ki v celoti zasleduje javni interes na eni strani in omogoča podjetniško svobodo pri bodočem upravljanju na drugi strani,” so nam odgovorili, več pa niso želeli razkriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.