Slovenija
96 ogledov

Za kršenje pravic ni kazni

slovenija 01.10.13, zacetek studijskega leta, bruci, studij, studenti, Univerza, Anže Petkovšek
Status. Le pet odstotkov jih samih sporoči, da niso več upravičeni do bonov.

Če redni študenti med letom izgubijo študentski status, ker na primer diplomirajo ali se zaposlijo, imajo dobre možnosti, da jih vsaj tri mesece ne bo nihče odkril, med tem pa bodo lahko nemoteno koristili pravice, ki izhajajo iz študentskega statusa, denimo subvencionirano prehrano. Izredni študenti imajo za to manj možnosti, saj njihov status pristojni preverjajo enkrat na mesec.

Samih sporočilo le sto

Statuse pogosteje preverjajo le ob koncu oziroma začetku študijskega leta. Septembra in oktobra je namreč več sprememb podatkov, zato preverbe potekajo dvakrat na teden. Letos je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) blokado sporočil za okoli dva tisoč študentov, le nekaj več kot sto pa jih je to naredilo samih. "Sankcije za nazaj niso predvidene," pojasnjujejo na Študentski organizaciji Sovenije (Šos).

Na kršitelje prežijo trije

Podatke o zaposlenosti študentov si prek ministrstva za delo sicer medsebojno izmenjujejo Šos oziroma matični izvajalci subvencionirane študentske prehrane in ZZZS. "Ko ZZZS ugotovi, da posamezen študent ni več upravičen do koriščenja subvencij, te preprosto blokira," pojasnjujejo na Šosu. Enako se zgodi, če ZZZS to sporoči sistemu subvencionirane študentske prehrane ali če prekinitev statusa sporočijo študenti sami.

Subvencije bodo še dlje

"V prihodnje bo sistem deloval drugače," opozarjajo na Šosu. Nov predlog zakona o visokem šolstvu namreč predvideva, da bodo lahko študenti status ohranili do konca študijskega leta, tudi če bodo diplomirali predčasno. Možnost koriščenja pravic, ki izhajajo iz statusa, vseeno ne bo mogoča v vseh primerih. Če se bodo od takrat, ko so diplomirali, do izteka septembra, ko se konča študijsko leto, zaposlili, bodo ti podatki dostopni ZZZS. Zaradi spremembe bodo ti možnost koriščenja subvencij študentske prehrane blokirali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.