Slovenija
25 ogledov

Za leto in pol se bodo zaprli skupaj

Trije Rusi, Francoz, Italijan in Kitajec bodo morali najti način, kako živeti dr Žurnal24 main
Da bi ustvarili razmere, podobne tistim, ki bi jih doživela človeška misija na Mars, se bo ekipa mednarodnih znanstvenikov zaprla v isti prostor za poldrugo leto.

V kapsuli brez oken bo povsem moška posadka šestih znanstvenikov morala v družbi drug drugega preživeti 520 dni, piše CNN. Kapsula je v Moskvi, udeleženci pa se bodo morali držati strogega režima telesne vadbe in prehrane.

Eksperiment sta organizirali Evropska vesoljska agencija in ruski Inštitut za biomedicinske probleme, z njim pa naj bi osvetlili probleme, s katerimi se bodo soočali astronavti prihodnosti na svojih misijah na Mars.

Znanstveniki bodo z zunanjim svetom komunicirali prek interneta, vklopljen pa bo 20-minutni zamik prenosa. Navzoče bodo tudi občasne motnje komunikacij, s čimer se želijo približati realnim razmeram v vesolju.

Njihove naloge bodo podobne tistim, ki jih astronavti izvajajo na mednarodni vesoljski postaji, na primer vzdrževanje in eksperimenti, le da bodo trajali dalj časa. Njihov teden bi imel sedem dni, z dvema dnevoma premora, razen ko bodo potekale simulacije kritičnih razmer.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.