Slovenija
5 ogledov

Za licenciranje nadzornikov

null Žurnal24 main
Pahor za licenciranje nadzornikov bank in zavarovalnic.

Poslanec Radovan Žerjav je premierja Boruta Pahorja spraševal o nadzoru delovanja slovenskih bank. Med drugim ga je zanimalo, kako bo vlada ukrepala v primerih, kjer je večinski ali pomemben lastnik banke država in bo ta zaradi slabo zavarovanih posojil, namenjenih menedžerskim odkupom, doživela finančno in poslovno izgubo.

 "Ali drži, da je imela Banka Slovenije vpogled v vsa slabo zavarovana posojila menedžerjev? Ali je ukrepala? Kdaj bo vlada na podlagi zakona o gospodarskih družbah, ki terja objektivno odgovornost članov uprave v takih podjetjih, primerno ukrepala?" je še spraševal Žerjav.

 "Banka Slovenije je neodvisna, vlada nima podlage ali pristojnosti zahtevati podatke v zvezi z nadzorom, tudi ukrepati ne sme. Banka Slovenije mora poročati izključno vam, državnemu zboru," pa se je glasil Pahorjev odgovor.

Bo pa ponovno premislil o licenciranju nadzornikov pri bankah in zavarovalnicah, po potrebi torej tudi sprememba zakonodaje.

Jih bo kdo vprašal, kaj so počeli v službi?
"Ne morem se strinjati s tem, da vsi ugotavljamo, da nekaj ni v redu, da pa hkrati pravimo, da so vsi ti regulatorji, nadzorniki nedotakljivi. Komu ti odgovarjajo? Ob dejstvu, da se država že celo leto ukvarja s tajkunskimi krediti, je nesprejemljivo, da ni nobenih preiskav, nihče ne preiskuje bivše uprave, nadzornih svetov. Bo kdo vprašal te odgovorne, kaj so počeli v službi? Pozivam vas, da se osebno angažirate, tudi v primeru NLB, da se pride temu do dna," je vztrajal Žerjav.

Pahor pa je odvrnil, da so v skladu s smernicami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ustanovili agencijo, da bi take stvari lahko rešili sistemsko: "Tako vlada kot vi si želimo, da se ve, kakšna so pravila in da se upoštevajo. Če si lahko pri tem kako pomagamo, bomo hvaležni. Verjetno nihče od nas ne podpira tu neke privilegirane skupine. Skupaj moramo ugotoviti, kaj, kje in kako narediti korak naprej. Ministrstvo za pravosodje ima cilj pripraviti štiri zakone s področja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.