Slovenija
290 ogledov

Za lisičke 15, 16 evrov

Jurčki Profimedias
Pomurci se na spletnih omrežjih že hvalijo s prvimi gobarskimi trofejami. Kaj pa ostali predeli Slovenije?

"Ni še nevemkakšne sezone. Pričakujemo jo v kratkem, čakamo, da se vreme stabilizira," pove Metka Bertoncelj, predsednica gibarsko mikološkega društva Ljubljana. Pove, da so člani njihovega društva v novi sezoni že našli nekaj gob, tudi jurčkov, a gre za posamezne primere. "Potrebne bo malo več sopare, bolj toplega vremena, potem bodo tudi naše govarske košare bolj polne." Bertoncljeva doda, da so Pomurci skoraj praviloma tisti, ki v naši državi prvi dočakajo gobe. 

Najbolj neučakani jih lahko do takrat, ko bodo pognale tudi v gozdovih osrednje Slovenije, kupijo na tržnici. "V primerih, ko jih v naših gozdovih še ni v izobilju, gre za uvoz iz Romunije, Madžarske, tudi Makedonije," pove Metka Bertoncelj. Cene se razlikujejo. Danes jurčkov na tržnicah ni bilo na voljo, na prodaj so bile lisičke, za katere je treba odšteti od 15 do 16 evrov za kilogram.

Gobarji se sicer glede na vremenske napovedi, ki nakazujejo vroče in soparno poletje, nadejajo lepe gobarske sezone.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.