Slovenija
20 ogledov

Za Ljubljano prečrne napovedi

Zaradi razmočene zemlje plazovi grozijo zlasti v zahodni in osrednji Sloveniji. Žurnal24 main
Napovedi ob poplavah pred nekaj dnevi so bile za Ljubljano bolj črne, kot so se uresničile, je povedal načelnik oddelka za civilno zaščito na Mol Robert Kus.

Kot je povedal Kus, je sistem zaščite deloval. Večji del aktivnosti je tako obsegal predpoplavne ukrepe. To so tudi spremljanje napovedi meteorologov, pripravljenost reševalcev, med katerimi so bili poklicni gasilci, prostovoljni gasilci, taborniki in skavti ter obveščanje prebivalcev, je dodal.

Kot je dejal poveljnik ljubljanske gasilske brigade Tomaž Kučič, smo bili "zelo blizu tiste točke, ko naj bi voda prestopila bregove, ampak ravno nekaj kubičnih metrov pretoka pred tem so se razmere obrnile".

Ljubljana je imela po njegovem tokrat srečo, saj do večje škode ni prišlo. Največ dela pa je bilo v Tacnu in v Šentjakobu, pomagali so na šestih objektih pri črpanju vode in prenosu lastnine v višja nadstropja.

V Ljubljani so sicer po njegovih besedah najbolj ogrožena območja ob Gameljščici na Viču, Mali graben, Moste Polje in območja v Tacnu ter Šentjakobu, kjer je poplavljalo tudi zdaj.

Skoraj do hiše
Zemlja je zdrsnila do stanovanjske hiše zgodaj popoldne. Ker je bila že tema, delo s strojem ni bilo mogoče, zato so morali gasilci prostovoljnih gasilskih društev Gorje in Bled Bohinj ročno odmetati zemljo in urediti začasno odtekanje vode.

Aktualno vremensko napoved in opozorila lahko spremljate na našem portalu vreme.net.

Zaradi teme prav tako ni bil mogoč ogled terena, zato ga bodo pristojni pregledali danes dopoldne in se dogovorili za nadaljnjo sanacijo plazu. Trenutno kaže, da hiša in njeni prebivalci niso ogroženi.

Še naprej dež

Popolne zapore cest zaradi poplav, plazov in poškodovanih cestišč:
− v Zasavju: lokalna cesta Hrastnik−Radeče
− na Severnem Primorskem: lokalne ceste Čekovnik−Idrija, Planina−Unec in Laze–Planina
− na Notranjskem: regionalna cesta Žiri−Spodnja Idrija (plaz)
− na Gorenjskem: lokalna cesta Srednja vas−Lom cesta na Uskovnico

Polovične zapore:
− Ajdovščina− Predmeja−Ljubljana

– Kočevje pri Dolenji vasi

− Železniki−Podrošt pri Jesenovcu.

Tudi danes in v prihodnjih dneh bo še občasno deževalo. Čeprav padavine ne bodo močne, pa bodo kljub temu le še dodatno prispevale k že tako razmočenim tlom.

Danes se bodo padavine začele na jugu in se širile proti osrednji Sloveniji, jutri pa naj bi glede na napoved agencije za okolje deževalo na zahodu.

Ocenjevanje škode
Ocenjevanje škode po poplavah še vedno poteka.

Prvotna ocena kaže, da naj bi bilo škode za 5 milijonov evrov, od tega večina na Gorenjskem, kjer naj bi bilo škode za tri milijone evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.