Slovenija
11 ogledov

Za ločene počitnice!

“Ves trud in sredstva, ki smo jih namenili za razvoj turizma v Kranjski Gori bo Žurnal24 main
Protest. Turistični delavci in žičničarji ogorčeni nad združitvijo zimskih počitnic. Milijonski izpad zaslužka. Poziv šolskemu ministru.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Zimsko sezono v slovenskih zimskih središčih so za en teden skrajšali. To je nedopustno in nepremišljeno," je združitev zimskih počitnic včeraj komentiral kranjskogorski župan Jure Žerjav.

Šolsko ministrstvo je z novim pravilnikom o šolskem koledarju v šolskem letu 2010/11 združilo zimske počitnice, kar pomeni, da bi jih imele vse šole v Sloveniji istočasno in ne bi bile več razdeljene v dva tedna.

V gorenjskih turističnih krajih temu odločno nasprotujejo, pismo nestrinjanja pa sta na omenjeno ministrstvo poslala tudi Združenje slovenskih žičničarjev GIZ in Zbornica gorskih centrov Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). "To pomeni večjo gnečo na smučiščih, v hotelih in na cestah ter tudi rast cen turističnih proizvodov in odhajanje Slovencev v tujino. Veliko otrok bi bilo tudi prikrajšanih za dejavno preživljanje počitnic," so utemeljevali svoje nestrinjanje z združitvijo počitnic.

V krizi udaril še pravilnik

Počitniški infarkt

Turizem. V Zbornici gorskih centrov GZS in Združenju slovenskih žičničarjev GIZ opozarjajo, da bi poenotene počitnice povzročile prometne infarkte do slovenskih turističnih krajev ter nedopustno povečanje dnevnih migracij in pomanjkanje nastanitvenih zmogljivosti v teh krajih. Ugotavljajo, da bi se znatno povečal delež tistih, ki odhajajo na počitnice v tujino – že zdaj zimske počitnice v tujini preživlja približno toliko Slovencev, kolikor se jih nameni v slovenske turistične kraje.

V Kranjski Gori ocenjujejo, da bi bili zato ob več kot dva milijona evrov dohodka. "V to so vštete nočitve, prodaja smučarskih vozovnic in zunajpenzionska poraba. Manjši zaslužek ne bi imeli le žičničarji, temveč tudi hoteli, manjši sobodajalci, smučarske šole in gostinski lokali. Ne samo pri nas, velika gospodarska škoda bo povzročena na območju celotne Slovenije," je poudaril Žerjav, šolskemu ministru Igorju Lukšiču pa predlagal, naj vnovič pretehta predlog.

Temu nasprotujejo tudi v Bohinju, kjer se po besedah Klemena Langusa, direktorja Turizma Bohinj, pridružujejo protestu. "Razočarani smo, da so pravilnik sprejeli brez vsakršne razprave," je bil ogorčen Langus. Bohinjski župan Franc Kramar pa se je ob tem spraševal, ali in zakaj je to ta čas najpotrebnejši ukrep. "Ne vem, ali bomo s tem rešili gospodarsko krizo, bo pa vsekakor trpelo gospodarstvo," je dodal.

Predlaga razveljavitev
Na razveljavitev pravilnika računa tudi Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled in predsednica sveta zavoda Slovenske turistične organizacije. "Takega pravilnika ne sprejemamo. Z direktoratom za turizem smo zbrali podatke in ni pretirana ocena, da bi bilo škode za od 13 do 15 milijonov evrov. Posledično bi se tudi zvišale cene, kar je vsekakor neprijazno do domačega gosta," je poudarila Štravs Podlogarjeva, ki je ministru Lukšiču že predlagala razveljavitev novega pravilnika in ohranitev dozdajšnje prakse počitnic v dveh tednih, ki se je izkazala za dobro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.