Slovenija
18 ogledov

Za malo delo že preveč podpisov

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
V nedeljo bo potekel 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za referendum o zakonu o malem delu, ki se je začel 3. januarja. V Gibanju za dostojno delo so povedali, da so zbrali približno 50 tisoč podpisov.

Kot je povedal predsednik Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marko Funkl, bodo podpise v državnem zboru oddali v četrtek ali petek. Pričakujejo, da bo državni zbor referendum razpisal na februarski seji, in sicer za sredino aprila.

Tako v gibanju kot v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije se sicer zavzemajo za to, da bi bila na isti dan tako referendum o malem delu kot o pokojninski reformi. Vendar usoda pokojninskega referenduma še ni znana, saj mora o morebitnih neustavnih posledicah, ki bi jih povzročil, presoditi še ustavno sodišče.

Zakon predvideva, da bi malo delo lahko opravljali študentje, brezposelni in upokojenci. Malo delo lahko upravičenec opravlja v obsegu največ 60 ur na mesec oziroma na leto ne več kot 720 ur. Bruto urna postavka ne sme biti nižja od štirih evrov, bruto dohodek pa v seštevku na leto ne sme presegati 6000 evrov.

Premajhen zaslužek
V Študentski organizaciji Slovenije so proti ureditvi dela študentov skupaj z delom upokojencev in brezposelnih, ki bodo tudi lahko opravljali malo delo. Ocenjujejo, da študentje po rešitvah iz zakona ne bodo zaslužili dovolj sredstev za študij.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa opozarjajo, da malo delo pomeni le še več začasnih in nestanovitnih oblik zaposlitev, čemur vseskozi nasprotujejo. Menijo, da bi morala vlada spodbujati zaposlovanje za nedoločen čas, medtem ko uvajanje malega dela pomeni odmik od tega cilja.

Vlada je po drugi strani prepričana, da je referendum nepotreben. Kot poudarjajo na ministrstvu za delo, bo po zakonu o malem delu zdajšnje študentsko delo, ki ga študentje opravljajo brez vsakih socialnih pravic, postalo urejena oblika dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.